Geneve – IPS
Teiniraskaudet ovat edelleen 15–19-vuotiaiden tyttöjen yleisin kuolinsyy. Maat voivat ehkäistä niitä antamalla tytöille mahdollisuuden pysyä koulussa ja lopettamalla lapsiavioliitot, Maailman terveysjärjestö (WHO) toteaa raportissaan.
Joka vuosi yli 21 miljoonaa teiniä tulee raskaaksi keski- ja matalan ja tulotason maissa. Noin puolet raskauksista on ei-toivottuja. Yhdeksän kymmenestä raskaana olevasta tytöstä on naimisissa.
– Raskaudella voi olla vakavia fyysisiä ja psyykkisiä seurauksia tytöille ja nuorille naisille. Ne heijastavat usein perustavanlaatuista eriarvoisuutta, joka vaikuttaa heidän mahdollisuuksiinsa muokata suhteitaan ja elämäänsä, WHO:n seksuaali- ja lisääntymisterveyden tutkimusjohtaja Pascale Allotey toteaa.
Teiniraskauteen liittyviä vakavia terveysriskejä ovat muun muassa suurempi infektioiden, komplikaatioiden ja ennenaikaisten synnytysten määrä. Raskaus myös häiritsee koulutusta ja rajoittaa tulevia työmahdollisuuksia, minkä vuoksi nuoret äidit jäävät köyhyysloukkuun.
Teiniraskauksien ehkäisemiseksi WHO kehottaa hallituksia tarjoamaan vaihtoehtoja lapsiavioliitoille parantamalla koulutuksen ja työpaikkojen saatavuutta.
Unicefin mukaan lapsiavioliittoja voitaisiin vähentää jopa kahdella kolmasosalla, jos kaikki tytöt suorittaisivat toisen asteen koulutuksen.
– Tyttöjä ja nuoria naisia tulee suojella väkivallalta ja pakottamiselta. Heille on luotava sellaiset olosuhteet, että he voivat pysyä koulussa, saavat seksuaaliterveyspalveluja ja päättävät itse omasta tulevaisuudestaan, Allotey vaatii.
Toisaalta edistystä on tapahtunut maailmanlaajuisesti. Vuonna 2021 joka 25. tyttö synnytti ennen 20 ikävuottaan. Kaksikymmentä vuotta aiemmin määrä oli joka 15.
Joissakin maissa tilanne on kuitenkin yhä hälyttävä, ja lähes joka kymmenes 15-19-vuotias tyttö synnyttää edelleen vuosittain.
– Lapsiavioliitto riistää tytöltä lapsuuden, ja sillä on vakavia seurauksia hänen terveydelleen, sanoo WHO:n kansanterveysasiantuntija Sheri Bastien.
Bastien korostaa koulutuksen merkitystä tyttöjen tulevaisuudelle. Lisäksi sekä poikien että tyttöjen on ymmärrettävä suostumuksen käsite ja kyseenalaistettava sukupuolten välinen epätasa-arvo, joka edelleen aiheuttaa lapsiavioliittojen ja teiniraskauksien suuren määrän ympäri maailmaa.
Raportin julkaisemisen yhteydessä WHO päivitti vuonna 2011 julkaistuja seksuaalikasvatusohjeitaan, jotta nuoret tietäisivät, miten ehkäisyvälineitä käytetään ja miten hakeutua neuvontaan. Seksuaalikasvatus vähentää todistettavasti teiniraskauksia, viivästyttää seksuaalisen aktiivisuuden aloittamista ja parantaa nuorten tietämystä kehostaan ja lisääntymisterveydestään.
WHO suosittelee, että kaikkein riskialttiimpien tyttöjen kohdalla luodaan apuraha- ja stipendiohjelmia, joilla tuetaan toisen asteen koulutuksen loppuun saattamista. Lisäksi WHO kehottaa säätämään lakeja, joilla kielletään avioituminen ennen 18 vuoden ikää, ja osallistetaan yhteisöt noudattamaan lakeja.