Viikon kysymys
Elintarviketieteiden seura järjesti keskiviikkona tuotekehityksen ”Uudet tuulet” -seminaarin, jossa puhuttiin muun muassa kilpailukyvystä ja tuotekehityksestä.
Suomeen tuodaan paljon elintarvikkeita muualta. Pärjäävätkö suomalaiset kilpailussa, Elintarviketieteiden seuran puheenjohtaja Heikki Manner?
– Esimerkiksi pienleipomoita ei ole hävinnyt enää viime vuosina siihen tahtiin kuin aikaisemmin, talouden romahduksesta huolimatta.
– Tuotannossa on paljon sellaista paikallista tavaraa, jonka rahtaaminen Suomeen ei kannata. Tuoreen leivän valinnassa luomu ja lisäaineettomuus tulevat voimistumaan. Ei voi puhua vallankumouksesta, mutta iso muutos on edessä.
Millä pienet leipomot ovat pärjänneet?
– Tiukassa taloudellisessa tilanteessa peruselintarvikkeet nousevat kunniaan. Leipä, peruna, vilja, edulliset kasvikset, perusjuustot, perusjogurtit.
– Toisaalta esimerkiksi sokerijuurikkaassa meidän satotasomme on vain puolet parhaimpien Euroopan viljelyalueiden tasosta. Sokeria tuodaan jatkossa varmasti yhä suurempi osa.
Seminaarissa pohdittiin elintarvikealan uusia tuulia. Minkälaisia ne ovat?
– Tulee uusia raaka-aineita ja valmistusmenetelmiä, jotka pohjautuvat lisäaineettomuuteen ja luonnonmukaisuuteen. Uusia tuotekehitystapojakin on tulossa.
Missä nämä uudistukset näkyvät?
– Ne näkyvät ehkä 3–6 vuoden sisällä markkinoilla uusina tuotteina, osa ehkä vasta kymmenen vuoden kuluttua. Esimerkiksi jo 20 vuotta junnannut luomu on lyömässä meillä lopullisesti läpi seuraavien parin vuoden aikana.
Seminaarissa puhuttiin myös paremmasta kilpailukyvystä. Miten sitä parannetaan?
– Teollisuutta kehittämällä ja automatisoimalla. Ottamalla uusia valmistusmenetelmiä tai niiden osia käyttöön. Myös teollisuuden rakenteen kehittäminen on tärkeää. Yritykset, jotka pystyvät kehittymään, suurentavat varmasti yksikkökokoa.
– Pitkälle jalostettujen, hyvin säilyvien tuotteiden kilpailukyky on heikko.
Tavoitellaanko paremmalla kilpailukyvyllä myös parempia vientimahdollisuuksia suomalaisille elintarvikkeille?
– Sitäkin, mutta myös parempia mahdollisuuksia menestyä täällä kotimaassa tuontia vastaan.
Sitran ja Elintarviketeollisuuden yhteisellä hankkeella tavoiteltiin neljä vuotta sitten suomalaisen elintarvikealan yhteistyötä. Onko alan yrityksillä yhteistyötä?
– Aika vaikeaa se on. Ehkä panimoteollisuus tekee eniten yhteistyötä. Alan tutkimuspuoli on aika lailla yhteistä. Muualla elintarviketeollisuudessa yhteistyötä on aika vähän.