Presidentti Tarja Halonen jäi tänä vuonna ilman perinteistä jouluhaukea, koska meri ei ollut ollut suosiollinen korppoolaisille kalastajille, jotka tapaavat toimittaa kalan presidentille. Hauki ei käynyt pyydyksiin.
Hauki ei ole liikkunut ulkosaaristossa tänä talvena. Syy on poikkeuksellisissa sääolosuhteissa: Jäätä on 40 ja lunta 50 senttiä.
Hauki sopii lipeäkalaksi
Samaan aikaan sisämaasta kuullaan juttuja valtavista kalasaaliista. Savolaisilla olisi ollut haukeakin presidentille. Näin kertoi Savon Sanomat, kun haukia löytyi ainakin kalatiskiltä Kuopion kauppahallissa.
Kotimaisen kalan osuus Suomessa syödystä kalasta on vain seitsemän prosenttia.
Kalatalouden keskusliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Anne Kalmari (kok.) pitää luvun pienuutta huolestuttavana ja vetoaa käyttämään kotimaista kalaa.
– Suomalainen kala on tuoretta maukasta lähiruokaa, jonka käyttöä kannattaisi lisätä, hän kehottaa.
Kuhan, siian ja mateen järvipyynti on parhaimmillaan. Joulupöytään on tarjolla lisäksi kotimaista kirjolohta. Kotimainen hauki sopisi lipeäkalaksikin.
Lipeäkala mainitaan jo satoja vuosia sitten katolisen kirkon hyväksymänä jouluaaton ruokana. Suurin hauki tai pari pienempää varattiin joulun alla valmistettavaa lipeäkalaa varten. Myöhemmin raaka-aineeksi vakiintui pääasiassa kuivattua turska.
– Silakatkaan ovat mausteliemissä mitä parhainta jouluruokaa, Kalmari sanoo.
Kalakantoja seurataan
Kalatalouden keskusliitto muistuttaa siitä, että kotimainen kala on myös eettinen valinta.
– Meillä kalakantoja seurataan eikä ylikalastusta sallita, Kalmari sanoo.
Maailmalla esimerkiksi tonnikalakantoja uhkaa romahtaminen ja valtamerialueilla joudutaan pohtimaan kalastuksen täyskieltoa.
– Kalastus ei tarjoa työtä pelkästään muutamille suurille troolareille, vaan pienimuotoisempi maaseutu- ja rannikkopitäjiä työllistävä osa-aikainen kalastuselinkeino on merkittävä tulonlähde, Kalmari jatkaa.
Haukea vaelluskalan sijaan
Suomen Luonnonsuojeluliitto on kalatalousliittoa pessimistisempi kalastustapojen suhteen. Kalat ovat sen mukaan uhanalaisia heikon veden laadun, paljolti padottujen jokien ja muuten tuhottujen elinympäristöjen vuoksi, mutta myös siksi, että kalastus on useilla alueilla kestämättömällä pohjalla.
Kaloja pyydetään alamittaisina ja liian paljon suhteessa kantojen kestävyyteen.
Myös Luonnonsuojeluliitto suosittaa haukea jouluherkuksi vaelluskalojen sijaan.
– Vaelluskalakantojemme tila on heikko, liitto toteaa joulun alla.
Suomessa esiintyviä vaelluskalalajeja ovat lohi, taimen, nieriä, vaellussiika, vimpa, toutain, nahkiainen ja ankerias. Nämä kaikki ovat uhanalaisia.
Liiton antaakin vaihtoehtoisen reseptin:
Täytteinen jouluhauki
Keitä kalaliemeen ohraluumuomenaseos. Suomusta ja perkaa hauki, täytä vatsa seoksella, ompele hauki kiinni puuvillalangalla tai pistelle tiivis paketti hammastikuilla. Jos haluat hieman erikoista, laita mukaan rosmariinin oksa. Hauki uuniin 30 minuutiksi per alkava kilo, sitten vielä 20 minuutiksi. Hauki on kypsä, kun selkäevä irtoaa helposti.
Hauen kruunaa munakastike. Keitä kolmea kananmunaa seitsemän minuuttia, murskaa kuoritut munat rouheeksi. Sulata 50 grammaa voita, nakkaa mukaan vehnäjauhot, liruttele puolilitraa maitoa vähän kerralla. Suolaa maun mukaan. Raasta mukaan piparjuurta. (Ohje on luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kuroselta)
Muualla verkossa:
www.fishfood.fi/index.php?pageid=410&aid=438&lang=fi
www.sll.fi/luontojaymparisto/monimuotoisuus/vaelluskalat