Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliittoon (JHL) kuuluvat ravitsemis- ja puhdistuspalvelualan työntekijät ovat huolissaan kunnissa menossa olevasta jatkuvasta muutoksesta, heidän työhönsä jatkuvasti kohdistuvaan jatkuvasta ulkoistamisuhkasta ja sen vaikutuksista omaan jaksamiseensa.
Keski-Suomen alueellisille ammattialakohtaisille opintopäiville osallistuneet työntekijät ilmaisivat itse pitävänsä kovasti omasta työstään ja haluavansa olla työkykyisiä ja nykyisen työnantajansa palveluksessa vanhuuseläkeikäänsä saakka, vaikka mustia pilviä roikkuukin taivaalla.
Mikäli kuntien, kuntayhtymien ja valtion linja julkisesti tuotettujen ravitsemis- ja puhtauspalvelujen osalta jatkuu sellaisena, ettei eläkkeelle jäävien tilalle palkata useinkaan uutta työvoimaa, putken pää on näkyvissä muillakin kuin eläkkeelle siirtyvillä.
JHL:n väki pitää toteutettua linjaa valitettavaa ja toivoo vilpittömästi päättäjien suhtautuvan vakavasti työntekijöiden pyyntöön säilyttää niin ravitsemis- kuin puhdistuspalvelutkin kuntien ja valtion omana työnä ja palkata uusia työntekijöitä myös heidän tehtäviinsä.
Ulkoistus vain hetken hurmio
Kilpailuttaminen ja sitä kautta mahdollinen ulkoistaminen on työntekijöiden mielestä vain hetken hurmio, jota maksetaan vuosia jälkeenpäin niin rahallisesti verovaroin kuin myös henkilöstön henkisenä ja ruumiillisena pahoinvointina.
Opintopäivillä keskusteltiin myös työajoista, joiden suunnittelussa samoin kuin työvuorolistojen laatimisessakin on esiin tulleiden esimerkkien perusteella kehittämisen varaa. Työtä tehdään julkisella sektorilla usein ilman ylityömääräyksiä ja työvuorolistat saatetaan jättää laatimatta tai ne jätetään jopa työntekijöiden itsensä laadittaviksi.
Päivän tärkein ateria koulussa
Ravitsemispalvelualalla työskentelevät JHL:läiset haluavat erityisesti kiinnittää huomiota muun muassa siihen, miten tärkeää koulu- ja päiväkotiruokailun järjestäminen, jotta lapset ja nuoret kehittyisivät terveiksi aikuisiksi.
Kouluissa tarjottava ateria jää yhä useammalle lapselle ja nuorelle päivän ainoaksi lämpimäksi ateriaksi. Työntekijät korostavat, että kouluruoka on suunniteltu ja valmistettu ravintosuositusten mukaisesti, eikä aterian hintakaan hirvitä.