Viileä alkukesä on viivästyttänyt kotimaisen mansikan markkinoille tuloa. Juhannuksena herkkumarjaa ei ole tarjolla niin monissa myyntipisteissä kuin mihin viime vuosina on totuttu.
Mansikkaa alkaa kypsyä näkyvämmin vasta juhannuksen jälkeen, mutta kesäkuun marjamäärät ovat viime vuotta pienemmät. Heinäkuun alkuviikoilla satokauden uskotaan käynnistyvän jo aikaisilla tiloilla Keski-Suomessa ja Savossakin.
Mansikan kokonaissatomääräksi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ennustaa tässä vaiheessa 12–13 miljoonaa kiloa. Satomäärä on samaa luokkaa kuin viime vuonna. Ennustetta tarkennetaan juhannuksen molemmin puolin vallitsevan säätilanteen mukaan.
Lajikkeista kypsyy ensin Honeoye ja sitten valtalajike Polka. Näiden osuus on 80 prosenttia mansikkamarkkinoista.
Marjat ovat kasvaneet hyvin kokoa ja tällä hetkellä edellytykset sadon onnistumiselle ovat kohtuullisen hyvät.
Alkuperämaa näkyviin
Jos on kiinnostunut siitä, missä maassa mansikka on viljelty, kannattaa tarkastaa myyntipaikalta tai laatikosta tuotteen alkuperämaatiedot.
EU:n määräysten mukaan mansikan alkuperämaamerkinnän pitää olla selvästi esillä jokaisella myyntipaikalla, joko marjalaatikossa tai tuotteen välittömässä läheisyydessä. Lisäksi laatikoissa tulee olla viljelijän tai pakkaajan nimi ja osoite.
Epätarkkuudet alkuperämaan ilmoittamisessa ovat tyypillisiä nimenomaan alkusadon aikaan.