Asiantuntijan mukaan suomalaisten ruokavalio on hyvissä kantimissa
Prosessoidun lihan runsas käyttö yhdistettynä kuormittaviin elämäntapoihin lisää tutkimuksen mukaan ennenaikaisen kuoleman riskiä.
Lihan kulutuksen ja kuolleisuuden välistä yhteyttä selvittänyttä EPIC-väestötutkimusta varten tutkittiin lähes puoli miljoonaa eurooppalaista. Pohjoismaista mukana olivat Ruotsi, Norja ja Tanska.
– Suomi ei ottanut osaa tutkimukseen. Tulokset ovat silti sovellettavissa meidänkin oloihimme, vakuuttaa yliopistonlehtori, dosentti Anne-Maria Pajari Helsingin yliopiston ravitsemustieteen laitokselta.
Makkara ja pekoni mustalla listalla
Tutkimus väittää, että vähentämällä prosessoidun lihan syöntiä, syövästä ja verenkiertoelinten taudeista johtuvat kuolemat vähenisivät runsaat kolme prosenttia. Suomessa tämä tarkoittaa noin tuhatta ihmistä.
Prosessoidulla lihalla tarkoitetaan lihajalosteita, joista esimerkkinä mainitaan makkara ja pekoni. Myös lihan savustaminen ja suolaaminen tekevät siitä prosessoidun.
Prosessoidun lihan huonot ominaisuudet kertautuvat, jos elämäntapaan kuuluu runsas alkoholinkäyttö, tupakointi sekä vähäinen kasvisten syönti.
Liikkumattomuus edistää myös riskiä sairastua verenkiertoelinten tauteihin.
Elämäntapa ratkaisee lopulta
Tutkimus suosittaa nautittavaksi enintään 20 grammaa jalostettua lihaa päivässä. Pajari ei halua suositella täsmällisiä määriä millekään ruoka-aineelle.
– Riippuu täysin ruokavaliosta ja elämäntavoista, miten paljon lihaa voi syödä, Pajari muistuttaa.
Esimerkiksi lapsille suositellaan vain yhtä makkarapitoista ateriaa viikossa.
Tilastot osoittavat, että tietoisesti terveellisiä elämäntapoja noudattavat elävät pidempään, olivatpa he kasvissyöjiä tai sekaravintoa nauttivia.
– Huonosti toimeentulevat ostavat useammin epäterveellisiä ruokia. Elämässä on muitakin huolenaiheita kuin ruoka, joten siihen ei ole voimia kiinnittää huomiota.
Ruis suojaa suomalaista
Pajarin mukaan suomalainen ruokavalio on hyvissä kantimissa.
– Meillä runsas ruisleivän ja kokoviljatuotteiden käyttö näyttää suojaavan prosessoidun lihan haittavaikutuksilta kuitupitoisuudellaan, etenkin paksusuolisyövän riskiä ajatellen.
Pajari perää suolan kohtuullista käyttöä. Prosessoidut lihatuotteet ovat usein runsassuolaisia. Suola on edelleen voimakas verenpaineen kohottaja, joka johtaa sydän- ja verisuonitauteihin. Tupakoinnin Pajari kehottaa lopettamaan heti.
Jos on koko elämänsä syönyt epäterveellisesti, esimerkiksi pääasiassa prosessoitua lihaa, tulevaisuus ei ole kuitenkaan synkeä.
– Aina kannattaa muuttaa ruokavaliota terveellisemmäksi, lisätä kasviksia ja täysjyväviljaa ja vähentää prosessoidun lihan käyttöä, Pajari rohkaisee.