KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Ruoka ei kuulu roskikseen

Jääkaapin tyhjennyslaatikkoon voi käyttää perunoiden lisäksi tomaatteja, kesäkurpitsaa tai kypsiä kasviksia sekä jotain proteiinipitoista. Pinnalle voi ripotella juustoraastetta, jos kaapista löytyy juustonkannikoita.

Jääkaapin tyhjennyslaatikkoon voi käyttää perunoiden lisäksi tomaatteja, kesäkurpitsaa tai kypsiä kasviksia sekä jotain proteiinipitoista. Pinnalle voi ripotella juustoraastetta, jos kaapista löytyy juustonkannikoita. Kuva: Piia Rantala-Korhonen

Kaikesta Suomessa myynnissä olevasta ruuasta 10–15 prosenttia muuttuu jätteeksi. Vuosittain se tekee yhteensä jopa 450 miljoonaa kiloa alkujaan täysin hyvää ja syömäkelpoista ruokaa.

Piia Rantala-Korhonen
9.12.2016 12.00

Ruokahävikin välttäminen onnistuu kotioloissa ongelmitta, sillä jokainen voi hyvin itse vaikuttaa ruuan ostamiseen, säilyttämiseen ja syömiseen. Tässä viisi ohjetta, miten hävikkiä voi vähentää.

1. Hanki harkiten

Parhaiten kotitalouden hävikkiä voi ehkäistä ostamalla ruokaa harkiten. Tuoretuotteita tai viimeisen myyntipäivän ruokia ei kannata hamstrata, jos niitä ei syödä tai pakasteta heti. Juurekset ja perunat on parempi ostaa multaisina, koska multa auttaa niitä säilymään jääkaapin vihanneslokerossa tai kylmiössä. Osta sen verran kuin oikeasti tarvitset!

2. Älä heitä käyttökelpoista ruokaa roskiin

Parasta ennen -merkintä ei tarkoita samaa kuin viimeinen käyttöpäivä. Monet kuivatuotteet ovat täysin käyttökelpoisia vielä päiväyksen umpeutumisen jälkeen. Mitä pidempi tuotteen säilyvyysaika on, sitä joustavammin voi suhtautua parasta ennen päiväyksiin.

Kuivatavarat ovat käyttökelpoisia pitkään, jos niissä ei ole aistein havaittavissa mitään vikaa.

Homeettomat, kuivahtaneet juustot voi raastaa ja käyttää ruoanvalmistuksessa. Hapanmaitotuotteet ovat yleensä syöntikelpoisia vielä viikko parasta ennen päiväyksen jälkeen – luota aisteihisi!

3. Valmista ruokaa sopiva määrä

Ruokaohjeet on yleensä mitoitettu neljälle hengelle, vaikka enemmistö kotitalouksista on jo sitä pienempiä. Sinkkutaloudessa neljän hengen annos riittää neljälle aterialle. Jos ei halua syödä samaa sapuskaa useana päivänä peräkkäin, kannattaa pakastaa osa heti tai pienentää valmistettavaa määrää.

Toisaalta on kätevää tehdä parina päivänä viikossa isompi annos ja pakastaa se kerta-annoksina. Silloin ei sama ruoka esiinny ruokapöydässä liian usein, eikä joka päivä ole pakko kokata. Useimmat valmiit ruoat ja leivonnaiset voi pakastaa, poikkeuksena ovat runsaasti nestettä sisältävät vihannekset kuten kurkku, tomaatti, salaatti.

4. Säilytä oikein

Kylmäsäilytystilojen lämpötilat on hyvä tarkistaa irrallisella lämpömittarilla. Jääkaapin lämpötila saa olla enintään viisi astetta ja pakastimessa on oltava pakkasta vähintään -18 astetta. Suurempia määriä pakastettaessa on hyvä kytkeä pakastimen pakastusteho päälle hyvissä ajoin. Pakasta ruoka ja leivonnaiset mahdollisimman tuoreina.

Erityisen tarkka täytyy olla kalan säilytyksessä. Se on valmistettava mahdollisimman pian ja säilytettävä kylmässä, 0–3 asteen lämmössä. Tuoreen kalan tuntee tuoksusta ja se on rakenteeltaan kimmoisaa. Vakuumiin pakatuissa kaloissa voi olla listeriabakteeria, joka pystyy lisääntymään myös kylmässä.

Ruokia ei pidä laittaa jääkaappiin lämpiminä, jotta ne eivät lämmitä jääkaapissa olevia elintarvikkeita. Ruokakattilan voi upottaa tiskialtaaseen kylmään veteen tai esijäähdyttää ruoan parvekkeella kylmään vuodenaikaan. Lämmin ruoka on jäähdytettävä mahdollisimman nopeasti, jotta se säilyy mahdollisimman pitkään.

5. Tähteet käyttöön

Aterialta yli jääneet ruoat voi jalostaa uusiksi herkuiksi. Aamupuuro katoaa pannukakkutaikinaan, keitetyt perunat ja kypsät kasvikset sopivat salaatteihin, piiraisiin munakkaisiin sekä pyttipannuun. Perunamuusi on loistava pohja rieskoille, piirastaikinalle sekä kala- ja kasvipullille.

Kypsästä lihasta, kalasta ja kastikkeen jämistä syntyy herkullisia lämpimiä voileipiä. Hieman nahistuneista omenoista voi valmistaa piirakan tai kaura-omenapaistoksen.

Kasvissosekeittoon sopivat melkein kaikki vihanneslokerosta löytyvät kasvikset. Kuivahtanut leipä muuttuu paahtamalla krutongeiksi tai siitä voi valmistaa espanjalaista valkosipulikeittoa.

Jääkaapin tyhjennyslaatikko

4–6 annosta

Tähän laatikkoruokaan voi käyttää raakojen tai keitettyjen perunoiden lisäksi tomaatteja, kesäkurpitsaa tai kypsiä kasviksia sekä jotain proteiinipitoista, esimerkiksi tomaattia ja härkistä. Laatikon pinnalle voi ripotella juustoraastetta, jos kaapista löytyy juustonkannikoita.

Pestokastike (tai purkillinen valmista pestoa):

Nippu basilikaa tai persiljaa

3 valkosipulinkynttä

3/4 dl kasviöljyä

1 dl cashewpähkinöitä tai auringonkukan siemeniä

1 tl suolaa

Liota pähkinöitä tai siemeniä kylmässä vedessä pari tuntia tai yön yli. Sekoita kaikki peston ainekset sileäksi kastikkeeksi tehosekoittimella tai sauvasekoittajalla.

8 suurta perunaa

6 isoa tomaattia tai kypsiä kasviksia

1 rasia härkis-papuproteiinia

2 rkl öljyä vuoan voiteluun

Mustapippuria

1,5 dl vettä

Voitele vuoka öljyllä, pane uuni lämpenemään 220 asteeseen. Viipaloi kuoritut perunat ja tomaatit ohuiksi siivuiksi.

Lado vuoan pohjalle kerros perunaa, sen päälle tomaattia tai muita kasviksia. Lusikoi puolet pestosta niiden päälle ja levitä seuraavaksi härkis tai muu proteiinipitoinen aines vuokaan. Lado loput tomaatit härkiksen päälle, lusikoi niille loppupesto. Asettele loput perunaviipaleet päällimmäiseksi, lisää vesi ja ripottele pinnalle hieman mustapippuri. Voit lisätä muutaman nokareen voita tai margariinia perunoiden päälle. Kypsennä uunin keskitasolla 30–40 minuuttia.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Avustusjärjestöjen mukaan perheet toivovat tänä jouluna perustarvikkeita kuten ruokaa, alusvaatteita ja hygieniatuotteita. Hallituksen tekemät sosiaaliturvan leikkaukset vievät yli 30 000 lasta köyhyysrajan alapuolelle.

”Niin he ajoivat lapsen ja vanhemmat ulos ja polttivat seimen, koska sen ajan henki nyt vaan oli sellainen” – Keljumi jouluna 2025

Hyvän tulevaisuuden rakentaminen edellyttää arvopohdintaa ehkä enemmän kuin koskaan, Arto O. Salonen toteaa.

Kestävyystutkija Arto O. Salonen: ”Päättäväinen ratkaisijan roolin ottaminen on viisasta oman elämän mielekkyyden kannalta”

Jussi Saramo.

Europarlamentti pyrkii eroon venäläisestä energiasta ja torjuu Yhdysvaltoja puolustusvälinetuotannossa

Vasemmisto kaupungistuu – ”Tässä toisin Metsolat-televisiosarjan vasemmistolle vinkiksi”

Uusimmat

Puolan pääministeri Donald Tusk.

Puola väsyi Ukrainaan ja upposi omiin riitoihinsa

Samppanjaa synnyttäjille – katse on helpompi kääntää leikkauksista naisten turhamaisuuteen

Ehmudi Lebsir, pataljoonankomentaja ja Polisarion sotilaskoulun johtaja seisoo Marokon 50 vuotta sitten tapahtuneen Länsi-Saharan valtauksen muistomerkin vieressä.

Afrikan viimeisen siirtomaan itsenäisyyshaaveet romuttuivat jälleen

Avustusjärjestöjen mukaan perheet toivovat tänä jouluna perustarvikkeita kuten ruokaa, alusvaatteita ja hygieniatuotteita. Hallituksen tekemät sosiaaliturvan leikkaukset vievät yli 30 000 lasta köyhyysrajan alapuolelle.

”Niin he ajoivat lapsen ja vanhemmat ulos ja polttivat seimen, koska sen ajan henki nyt vaan oli sellainen” – Keljumi jouluna 2025

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Afrikan viimeisen siirtomaan itsenäisyyshaaveet romuttuivat jälleen

 
02

Vielä yksi ennätys tähän vuoteen työttömyyden ja velkaantumisen lisäksi: konkursseja enemmän kuin kertaakaan sitten vuoden 1997

 
03

”Niin he ajoivat lapsen ja vanhemmat ulos ja polttivat seimen, koska sen ajan henki nyt vaan oli sellainen” – Keljumi jouluna 2025

 
04

Kestävyystutkija Arto O. Salonen: ”Päättäväinen ratkaisijan roolin ottaminen on viisasta oman elämän mielekkyyden kannalta”

 
05

Työttömyysturvan suojaosa poistui, työttömien työtulot ja työnteko vähenivät

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Europarlamentti pyrkii eroon venäläisestä energiasta ja torjuu Yhdysvaltoja puolustusvälinetuotannossa

22.12.2025

Vasemmisto kaupungistuu – ”Tässä toisin Metsolat-televisiosarjan vasemmistolle vinkiksi”

22.12.2025

Toimituksen vuodenvaihteen kulttuurisuositukset – graffitia, dekkareita ja kansallisen itseymmärryksen kulmakivi

21.12.2025

Roska päivässä muuttaa yhä maailmaa

20.12.2025

Eduskunta hyväksyi syksyn päätteeksi velkajarrun ja potkulain rasismikohun varjossa – ”Orposta tulee mieleen surullisen hahmon ritari”

19.12.2025

Ensi kauden sopeutustarve jopa 12 miljardia, arvioi VM

19.12.2025

Vielä yksi ennätys tähän vuoteen työttömyyden ja velkaantumisen lisäksi: konkursseja enemmän kuin kertaakaan sitten vuoden 1997

19.12.2025

Tuttu kuvio: perussuomalaiset ajaa kaksilla rattailla rasismikohussaan – Purra ei myöntänyt rasististen kuvien olevan rasistisia

18.12.2025

Perussuomalaiset antoi ”vakavan huomautuksen” kahdelle kansanedustajalle – Eerola ja Gardew pyysivät anteeksi, Purra ei

18.12.2025

Lisää julmia talouslukuja hallitukselle: velkasuhteen piti vakautua, nyt 90 prosentin raja ylittyy jo ensi vuonna

18.12.2025

Vasemmistonaisten Pro Feminismi -palkinto Suomen Palestiina -verkostolle

18.12.2025

Else-Mai Kirvesniemi on STTK:n uusi puheenjohtaja

18.12.2025

Kokoomuksen ”häpeän päivästä” on tänään tasan kuusi vuotta, yhteistyö persujen kanssa alkoi Al-Holin äideistä

18.12.2025

Europarlamentti puoltaa EU:n laajuista aborttioikeutta, suomalaisista vain persujen Tynkkynen äänesti vastaan

17.12.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Naisten keho ei kuulu kulttuurisotaan

22.12.2025

Eurooppa on digitaalisesti riippuvainen

24.11.2025

Velkajarru sementoi kurjistamisen tien

15.10.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään