KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Ruoka ei kuulu roskikseen

Jääkaapin tyhjennyslaatikkoon voi käyttää perunoiden lisäksi tomaatteja, kesäkurpitsaa tai kypsiä kasviksia sekä jotain proteiinipitoista. Pinnalle voi ripotella juustoraastetta, jos kaapista löytyy juustonkannikoita.

Jääkaapin tyhjennyslaatikkoon voi käyttää perunoiden lisäksi tomaatteja, kesäkurpitsaa tai kypsiä kasviksia sekä jotain proteiinipitoista. Pinnalle voi ripotella juustoraastetta, jos kaapista löytyy juustonkannikoita. Kuva: Piia Rantala-Korhonen

Kaikesta Suomessa myynnissä olevasta ruuasta 10–15 prosenttia muuttuu jätteeksi. Vuosittain se tekee yhteensä jopa 450 miljoonaa kiloa alkujaan täysin hyvää ja syömäkelpoista ruokaa.

Piia Rantala-Korhonen
9.12.2016 12.00

Ruokahävikin välttäminen onnistuu kotioloissa ongelmitta, sillä jokainen voi hyvin itse vaikuttaa ruuan ostamiseen, säilyttämiseen ja syömiseen. Tässä viisi ohjetta, miten hävikkiä voi vähentää.

1. Hanki harkiten

Parhaiten kotitalouden hävikkiä voi ehkäistä ostamalla ruokaa harkiten. Tuoretuotteita tai viimeisen myyntipäivän ruokia ei kannata hamstrata, jos niitä ei syödä tai pakasteta heti. Juurekset ja perunat on parempi ostaa multaisina, koska multa auttaa niitä säilymään jääkaapin vihanneslokerossa tai kylmiössä. Osta sen verran kuin oikeasti tarvitset!

2. Älä heitä käyttökelpoista ruokaa roskiin

Parasta ennen -merkintä ei tarkoita samaa kuin viimeinen käyttöpäivä. Monet kuivatuotteet ovat täysin käyttökelpoisia vielä päiväyksen umpeutumisen jälkeen. Mitä pidempi tuotteen säilyvyysaika on, sitä joustavammin voi suhtautua parasta ennen päiväyksiin.

Kuivatavarat ovat käyttökelpoisia pitkään, jos niissä ei ole aistein havaittavissa mitään vikaa.

Homeettomat, kuivahtaneet juustot voi raastaa ja käyttää ruoanvalmistuksessa. Hapanmaitotuotteet ovat yleensä syöntikelpoisia vielä viikko parasta ennen päiväyksen jälkeen – luota aisteihisi!

3. Valmista ruokaa sopiva määrä

Ruokaohjeet on yleensä mitoitettu neljälle hengelle, vaikka enemmistö kotitalouksista on jo sitä pienempiä. Sinkkutaloudessa neljän hengen annos riittää neljälle aterialle. Jos ei halua syödä samaa sapuskaa useana päivänä peräkkäin, kannattaa pakastaa osa heti tai pienentää valmistettavaa määrää.

Toisaalta on kätevää tehdä parina päivänä viikossa isompi annos ja pakastaa se kerta-annoksina. Silloin ei sama ruoka esiinny ruokapöydässä liian usein, eikä joka päivä ole pakko kokata. Useimmat valmiit ruoat ja leivonnaiset voi pakastaa, poikkeuksena ovat runsaasti nestettä sisältävät vihannekset kuten kurkku, tomaatti, salaatti.

4. Säilytä oikein

Kylmäsäilytystilojen lämpötilat on hyvä tarkistaa irrallisella lämpömittarilla. Jääkaapin lämpötila saa olla enintään viisi astetta ja pakastimessa on oltava pakkasta vähintään -18 astetta. Suurempia määriä pakastettaessa on hyvä kytkeä pakastimen pakastusteho päälle hyvissä ajoin. Pakasta ruoka ja leivonnaiset mahdollisimman tuoreina.

Erityisen tarkka täytyy olla kalan säilytyksessä. Se on valmistettava mahdollisimman pian ja säilytettävä kylmässä, 0–3 asteen lämmössä. Tuoreen kalan tuntee tuoksusta ja se on rakenteeltaan kimmoisaa. Vakuumiin pakatuissa kaloissa voi olla listeriabakteeria, joka pystyy lisääntymään myös kylmässä.

Ruokia ei pidä laittaa jääkaappiin lämpiminä, jotta ne eivät lämmitä jääkaapissa olevia elintarvikkeita. Ruokakattilan voi upottaa tiskialtaaseen kylmään veteen tai esijäähdyttää ruoan parvekkeella kylmään vuodenaikaan. Lämmin ruoka on jäähdytettävä mahdollisimman nopeasti, jotta se säilyy mahdollisimman pitkään.

5. Tähteet käyttöön

Aterialta yli jääneet ruoat voi jalostaa uusiksi herkuiksi. Aamupuuro katoaa pannukakkutaikinaan, keitetyt perunat ja kypsät kasvikset sopivat salaatteihin, piiraisiin munakkaisiin sekä pyttipannuun. Perunamuusi on loistava pohja rieskoille, piirastaikinalle sekä kala- ja kasvipullille.

Kypsästä lihasta, kalasta ja kastikkeen jämistä syntyy herkullisia lämpimiä voileipiä. Hieman nahistuneista omenoista voi valmistaa piirakan tai kaura-omenapaistoksen.

Kasvissosekeittoon sopivat melkein kaikki vihanneslokerosta löytyvät kasvikset. Kuivahtanut leipä muuttuu paahtamalla krutongeiksi tai siitä voi valmistaa espanjalaista valkosipulikeittoa.

Jääkaapin tyhjennyslaatikko

4–6 annosta

Tähän laatikkoruokaan voi käyttää raakojen tai keitettyjen perunoiden lisäksi tomaatteja, kesäkurpitsaa tai kypsiä kasviksia sekä jotain proteiinipitoista, esimerkiksi tomaattia ja härkistä. Laatikon pinnalle voi ripotella juustoraastetta, jos kaapista löytyy juustonkannikoita.

Pestokastike (tai purkillinen valmista pestoa):

Nippu basilikaa tai persiljaa

3 valkosipulinkynttä

3/4 dl kasviöljyä

1 dl cashewpähkinöitä tai auringonkukan siemeniä

1 tl suolaa

Liota pähkinöitä tai siemeniä kylmässä vedessä pari tuntia tai yön yli. Sekoita kaikki peston ainekset sileäksi kastikkeeksi tehosekoittimella tai sauvasekoittajalla.

8 suurta perunaa

6 isoa tomaattia tai kypsiä kasviksia

1 rasia härkis-papuproteiinia

2 rkl öljyä vuoan voiteluun

Mustapippuria

1,5 dl vettä

Voitele vuoka öljyllä, pane uuni lämpenemään 220 asteeseen. Viipaloi kuoritut perunat ja tomaatit ohuiksi siivuiksi.

Lado vuoan pohjalle kerros perunaa, sen päälle tomaattia tai muita kasviksia. Lusikoi puolet pestosta niiden päälle ja levitä seuraavaksi härkis tai muu proteiinipitoinen aines vuokaan. Lado loput tomaatit härkiksen päälle, lusikoi niille loppupesto. Asettele loput perunaviipaleet päällimmäiseksi, lisää vesi ja ripottele pinnalle hieman mustapippuri. Voit lisätä muutaman nokareen voita tai margariinia perunoiden päälle. Kypsennä uunin keskitasolla 30–40 minuuttia.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Minja Koskela kysyy, mistä löytyvät rahat kasvaviin puolustusmenoihin.

Puolustusbudjetti nousee huimasti – ”Mistä rahat?” vasemmistoliiton Koskela kysyy

Rakennusalalla tarvittaisiin opiskelijoille paljon enemmän harjoittelupaikkoja kuin mitä on tarjolla.

Ammattikouluissa ei tuhottu vain yleissivistystä: ”Myös ammatillisissa aineissa rima laskettiin lattian tasolle”

"Se, miten gazalaiset tuottavat lisäarvoa innovaatiotalouteen, on kuolemalla", sanoo tutkija Antti Tarvainen.

Israelissa kibbutsit vaihtuivat startupeihin – ”Innovaatiotalous osaa tuottaa arvoa suoraan kuolemasta”

Pääministeri Petteri Orpo hallituksineen jatkaa työttömien ajamsita entistä ahtaammalle.

Orpon hallitus panee työttömät yhä ahtaammalle: Yhdestä virheestä seuraa työttömyysturvan menetys

Uusimmat

Minja Koskela kysyy, mistä löytyvät rahat kasvaviin puolustusmenoihin.

Puolustusbudjetti nousee huimasti – ”Mistä rahat?” vasemmistoliiton Koskela kysyy

Ville Laihosen kansikuva tavoittaa täydellisesti Keisarinvihreän tunnelman.

Hoivatyötä ja hitaan kuoleman arvoitus Eija Laineen harvinaisen kypsässä esikoisdekkarissa Keisarinvihreä

M23 -kapinallisia Kongon demokraattisen tasavallan itäosissa. Joukkoja on syytetty törkeistä siviilien ihmisoikeuksien loukkauksista.

Itä-Afrikan konfliktialueiden siviileiltä loppuvat pakopaikat

Naisten istuttamaa mangrovemuuria Badamtonin kylässä.

Mangrovet suojaavat elämää ja elinkeinoja Bangladeshin rannikoilla

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus panee työttömät yhä ahtaammalle: Yhdestä virheestä seuraa työttömyysturvan menetys

 
02

Orpon hallitukselta tuli tänään lisää työntekijän aseman heikennyksiä – ”Järkyttäviä esityksiä”

 
03

SAK ihmettelee: Orpon hallitus hommasi kuskejaan yrittäjinä pitävän Woltin pomon Geneveen lobbaamaan työntekijöiden asemasta

 
04

Ammattikouluissa ei tuhottu vain yleissivistystä: ”Myös ammatillisissa aineissa rima laskettiin lattian tasolle”

 
05

EU:n surkein työllisyys – Orpon ja Purran selitykset höpönhöpöä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Huuhkajat joutui Hollannin pallokouluun

08.06.2025

Alkuperäiskansat haluavat perinnetietonsa käyttöön valtamerten suojelussa

07.06.2025

Keinoälyä valjastetaan Kenian sarvikuonojen suojeluun

07.06.2025

Petteri Orpo tuli ja muutti Suomen – Muutoksen suunnasta voi olla monta mieltä, sen merkityksestä ei

07.06.2025

Ammattikouluissa ei tuhottu vain yleissivistystä: ”Myös ammatillisissa aineissa rima laskettiin lattian tasolle”

06.06.2025

Israelissa kibbutsit vaihtuivat startupeihin – ”Innovaatiotalous osaa tuottaa arvoa suoraan kuolemasta”

06.06.2025

Orpon hallitus panee työttömät yhä ahtaammalle: Yhdestä virheestä seuraa työttömyysturvan menetys

06.06.2025

Kansanedustaja palasi perhevapaalta: ”Viimeistään nyt on selvää, ettei hallitus saavuta itselleen asettamiaan tavoitteita”

06.06.2025

Vasemmiston nousu jatkui Ylen gallupissa, näin Minja Koskela kommentoi – ”Politiikassa ei voi voittaa pelkällä kritiikillä vaan pitää olla omia visioita”

05.06.2025

SAK ihmettelee: Orpon hallitus hommasi kuskejaan yrittäjinä pitävän Woltin pomon Geneveen lobbaamaan työntekijöiden asemasta

05.06.2025

Vasemmistoliiton Koskela varoittaa: Orpon hallitukselta on tulossa lisää leikkauksia

04.06.2025

Vasemmistoliitto erotti kaksi puolueosastoa – Syynä ehdokkaat kilpailevilla listoilla

04.06.2025

Perussuomalaisten Mäkelän työelämäpuheet tyrmätään ”Selvästi on alkanut vähän kaduttaa”

04.06.2025

Vasemmistoliitolta vastalause puolustuspoliittiseen selontekoon – ”On varauduttava siihen, että epätasapaino Yhdysvalloissa voi olla pitkäkestoinen”

04.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään