Otsakkeella ranskalainen pilapiirtäjä Plantu (oik. Jean Plantureux) luonnehtii ammattikuvaansa. Le Monde -lehden Plantu on eloisa ja asiastaan innostunut taiteilija, dokumentin Pilapiirtäjät demokratian etulinjassa (Caricaturistes, fantassins de la democratie, Ranska 2014) keskushahmo. Hänen lisäkseen tutustutaan moneen muuhunkin piirtäjään eri puolilla maailmaa.
Ohjaaja Stephanie Valloatton ja tuottaja Radu Mihaileanun käsikirjoittama dokumentti on kirjaimellisesti monikasvoinen, vivahteikas ja paikoin aika hauska esitys ammattikunnasta, jonka osa ei aina ole niitä kaikkein kadehdittavimpia.
Plantun jalkaväensotilas-vertaus tarkoittaa, että pilapiirtäjä on ensimmäisenä etulinjassa. Tunisialaisen Nadia Khiarin (toinen miesvaltaisen joukon kahdesta naisesta) mielestä kynä voi olla voimakas ase, ”eiväthän vallanpitäjät muuten meidän kimpussa pyörisi”.
Zohore Lassane Norsunluurannikolta täsmentää: pilapiirtäjä on provosoija, hänen pitää osua arkaan paikkaan.
Sensuurin ovat saaneet kokea nahoissaan niin venäläinen Mihail Zlatkovski, kiinalainen Pi San kuin venezuelalainen Rayma Supramakin. Toisaalta tätä ei jäädä jauhamaan, asia on isossa osassa maailmaa itsestäänselvyys. Ja kuten israelilainen Michel Kichka hyvin sanoo, sensuuria pahempi piirtäjän vihollinen on poliittinen korrektius – aina joku kuitenkin pahoittaa mielensä.
Tämän saa kokea myös Plantu, kun hän ja päätoimittaja kutsutaan Pariisin oikeustalolle kuultavaksi erään piirroksen takia, syynä äärioikeistolaisen painostusryhmän tekemä valitus.
Amerikkalaisveteraani Jeff Danziger (New York Times) keskittyy mielellään amerikkalaisten poliitikkojen luonteenpiirteisiin (typeryys, itsekkyys, viheliäisyys).
Michel Kichkan ja palestiinalaisen Baha Boukharin kautta saadaan paljon kertova lähikuva Länsirannan vaikeasta tilanteesta. Angel Boligan Corbo valistaa, miten pilapiirrokset ovat aina olleet hyvin suosittuja Meksikossa; piirre näkyy myös katukuvassa. Tanskalainen Kurt Westergaard kommentoi lyhyesti Muhammad-pilapiirrostaan.
Kaiken kaikkiaan dokkari avaa piirtäjien ja heidän töidensä kautta avaran ja avartavan näkymän poliittisille taistelutantereille, niiden nykytilaan ja lähihistoriaan eri puolilla maailmaa. Muun ohessa kiinalainen kuvataitelija Ai Weiwei valottaa omaa osaansa, eikä Anna Politkovskajan murhaakaan ole unohdettu.
Pilapiirtäjät demokratian etulinjassa. Teema su 9.4. klo 16.15. Areena 30 päivää.