80-90 prosenttia suomalaisesta siiasta on kassikasvatettua, arvioi ammattikalastaja Tauno Aalto Uudenkaupungin Pyhämaalta. Kasvatettua siikaa tulee myös pakastettuna Kanadasta.
Luonnonvaraisen siian kalastuksen päälle ei Aallon mukaan enää kannata laskea.
Aiemmista tutkimuksista poiketen kalastajan mukaan merimetso syö myös siikoja. Yhden linnun vatsasta on tavattu viisi siikaa, Aalto tietää. Myös kuhaa on merimetsolta otetuista näytteistä todettu.
Aalto pitää merimetsoa hylkeiden ohella suurimpana kalakantoja ja kalastusta uhkaavana tekijänä.
Kalastaja saa siiasta noin kuusi euroa kilolta. Kaupan tiskille päädyttyään hinta Raumalla on kivunnut 13,50 euroon, Aalto kertoo.
Kalastaja arvioi, että ahventa ja haukea ei saada joulupöytiin kysyntää vastaavasti. Myös silakan kanssa on ongelmia, koska troolilla kalastettavat pienikokoiset kalat menevät rehuksi.
Kalastajan mukaan silakan saaminen ruokapöytiin on lähes kokonaan troolarien varassa. Rysä- ja verkkokalastus ovat jääneet silakan pyynnissä vähäiseksi.
Norjassa allaskasvatettu lohi on tällä hetkellä varmastikin kalatiskien yleisin tuote. Kokonaisen kalan ostaminen on kaiken aikaa vähentynyt. Kuluttajat ovat siirtyneet valmiiksi käsiteltyihin ja jalostettuihin tuotteisiin.
Kalakauppa ja jalostus työllistävät noin 1 400 henkilöä Suomessa.
Noin 70 prosenttia jalostuksesta tapahtuu Länsi-Suomen läänissä. Jalostusteollisuus käyttää raaka-aineena kotimaisista kaloista eniten silakkaa ja kirjolohta sekä tuontikaloista pääosin lohta, kirjolohta ja silliä.