Palvelualojen ammattiliitto PAM ry pitää ravintolaruoan arvonlisäveron tänään torstaina toteutettua alentamista 13 prosenttiin oikeana ratkaisuna ja tähdentää samassa yhteydessä kielteistä kantaansa alivaltiosihteeri Timo Hetemäen verotyöryhmän esityksiin sisältyvään tavoitteeseen korottaa yleistä alv:a.
PAM on ajanut voimakkaasti ravintolaruoan arvonlisäverokannan alentamista perustellen kantaansa muun muassa alentamisen positiivisilla vaikutuksilla alan työllisyyteen ja elinkeinotoiminnan edistämiseen. PAM vaatii, että toteutettava ravintoloiden arvonlisäveron muutos myös siirtyy kuluttajahintoihin.
Alv:n korotus veisi työpaikkoja
Hetemäen verotyöryhmä ei ota tarpeeksi huomioon arvonlisäverokantojen korotusten vaikutuksia, kun se ajaa verotuksen painopisteen muuttamista työn verotuksesta kuluttamisen verottamiseen ja ehdottaa osana tätä muun muassa yleisen arvonlisäveron korottamista vielä kahdella prosenttiyksiköllä.
PAMin mielestä Hetemäen työryhmän raportin selvänä puutteena on juuri työllisyysvaikutusten analyysin puuttuminen.
Suhtautuessaan kriittisesti kaikkiin alennettuihin arvonlisäverokantoihin ei työryhmässä ole huomioitu sitä, että etenkin palvelualoilla alv-korotuksilla voi olla merkittäviä negatiivisia työllisyysvaikutuksia. Tähän on erityisesti pureuduttava työryhmän loppuraportissa.
Verotyöryhmä vie kohti tasaveroa
PAM näkee Hetemäen verotyöryhmän väliraportin ehdotusten olevan askel kohti tasaveroa. Arvonlisäveron korotukset myös rasittavat eniten juuri pienituloisia talouksia. Tulonjaon näkökulmasta tällainen kehitys ei ole oikeansuuntaista.
Parturien, kampaamojen ja pienkorjaamojen arvolisäverokantaa alennettiin vuoden 2007 alussa 22 prosentista kahdeksaan prosenttiin. Muutos tehtiin kokeiluna ja sen on määrä jatkua tämän vuoden loppuun.
Hetemäen raportin mukaan kokeilua ei ole perusteltua siitä enää jatkaa. PAMin mukaan johtopäätösten teko on vielä ennenaikaista, sillä kokeilu on kesken ja selvityksiä sen tuloksista ei vielä ole. PAM ja Suomen Hiusyrittäjät ry tekevät parhaillaan myös omaa selvitystä kokeilun tuloksista.