Juhannuspöytiin saadaan kotimaista mansikkaa jo lähes koko Etelä-Suomessa. Ensimmäisiä varhaismansikoita on Etelä-Suomen rannikkoalueilta kypsynyt myyntiin jo jonkin aikaa.
Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salon mukaan juhannuksen aikana mansikkaa kypsyy vauhdilla.
Suuria alueellisia eroja ei mansikan kypsymisessä näytä olevan. Kesä tuli samaan aikaan lähes koko Suomessa.
Lajikkeista kypsyy ensin Honeoye ja sitten valtalajike Polka. Heinäkuun ensimmäisillä viikoilla satokauden uskotaan käynnistyvän kunnolla Keski-Suomea ja Savoa myöten.
Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ennustaa sadon olevan viime vuotta runsaampi.
EU:n määräysten mukaan mansikan alkuperämaamerkinnän pitää olla selvästi esillä jokaisella myyntipaikalla, joko marjalaatikossa tai tuotteen välittömässä läheisyydessä. Laatikoissa on oltava myös viljelijän tai pakkaajan nimi ja osoite. Viranomaisen mukaan epätarkkuudet alkuperämaan ilmoittamisessa ovat tyypillisiä alkusadon aikaan.
Mustikkasadosta odotettavissa runsas
Myös mustikkaa on tänä kesänä luvassa keskinkertaista enemmän, paikoin jopa runsaasti. Mustikka on saanut kukkia runsaslukuisena ja halloilta rauhassa. Kesäkuun alun hellejakso tosin saattaa laskea satotasoa.
Myös pölytyksen onnistuminen parhaaseen kukinta-aikaan toukokuun viimeisellä viikolla on vielä arvoitus. Kukinnan perusteella mustikka kypsyy tänä vuonna Etelä- ja Keski-Suomessa metsämaan kuvioilla ennen heinäkuun puoltaväliä, mikäli kesäsää jatkuu normaalina.
Puolukka kukkii Etelä-Suomessa paikoin hyvin, sen sijaan kovat tuulet ja sadekuurot ovat lakkojen kukkien riesana avosoilla.