Leipomoalan yritysten määrä Suomessa on vähentynyt yli sadalla yrityksellä viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana.
Suomen Leipuriliiton mukaan leipomoalan monipuolisuutta uhkaa jo useita vuosia kestänyt kustannusten nousu, jota ei ole saatu siirretyksi tuotteiden hintoihin. Erityisesti energia- ja raaka-ainekustannukset, mutta myös työvoimakustannukset ovat liiton mukaan nousseet viime vuosina paljon.
Se, että kohonneita kustannuksia ei ole saatu siirretyksi tuotteiden hintoihin, on liiton mukaan ollut yksi olennainen syy leipomoalan yritysten määrän vähentymiseen. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa toimi viime vuoden lopussa 718 leipomoyritystä, joilla oli yhteensä 786 toimipaikkaa.
Sokerivero huolena
Toiminnassa olevat yritykset ovat pyrkineet korvaamaan kustannusten nousua toiminnan tehostamisella, muun muassa toimipaikkojen ja työvoiman vähentämisellä, laiteinvestoinneilla, teknisellä kehityksellä sekä tuotevalikoiman karsimisella.
Leipomoalan yritykset ovat huolissaan valtiovallan suunnittelemista energian ja polttonesteiden verotuksen kiristämisistä sekä mahdollisesta valmisteveron laajentamisesta leipomotuotteisiin ns. sokeriverona.
Mikäli valmistevero tulisi koskemaan myös leipomotuotteita, siitä aiheutuisi Leipuriliiton mukaan merkittävästi lisää byrokratiaa varsinkin pienemmille leipomoille ja verolla kerättävään summaan nähden kohtuuttoman paljon työtä ja kuluja.