Elintarvikealan työnantaja- ja työntekijäpuolen järjestöt ovat huolissaan veromuutosten vaikutuksista alan työllisyyteen.
Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Suomen Jäätelöteollisuus ja makeisteollisuuden yritykset vaativat hallitusta toimimaan ohjelmansa mukaisesti.
Hallitusohjelmassa todetaan, että ”veromuutokset toteutetaan yritystoiminnan edellytykset ja suomalaisyritysten kilpailukykytekijät huomioiden.”
SEL ja valmisteveron piirissä oleva teollisuus muistuttavat, että hallitus on sitoutunut laajentamaan nykyistä veropohjaa ja selvittämään mahdollisen sokeripitoisuuteen perustuvan sokeriveron käyttöönoton vuoden 2013 alkuun mennessä.
Järjestöjen mukaan vain muutamiin tuotteisiin kohdistettu valmisteverotus on kilpailua vääristävä ja epäjohdonmukainen.
– Lisäksi se vaarantaa työpaikkoja, kuihduttaa viennin edellytyksiä ja kannustaa harmaatuontiin. Valmisteverot ulotettiin makeisiin ja jäätelöön vuoden 2011 alussa. Samalla virvoitusjuomien valmisteveroja korotettiin. Toimenpiteillä kerätään tänä vuonna noin 130 miljoonaa euroa.
Nyt voimassa olevaa valmisteveromallia selkeästi laajempaan veropohjaan perustuva sokerivero ratkaisisi järjestöjen mukaan verotukselliset ongelmat oikeudenmukaisemmin.
– Sokerivero kerryttäisi verotuloja ja se voisi vaikuttaa myönteisesti myös kansanterveyteen.