Suomen Elintarviketyöläisten Etelä-Suomen aluejärjestö on tyrmistynyt hallituksen esityksestä pienentää vuorottelukorvauksen määrää 60 prosenttiin työttömyyspäivärahasta.
Aluejärjestön puheenjohtaja Anne Wassholm muistuttaa, että nykyinen korvauksen taso, 70 tai 80 prosenttia työttömyyspäivärahasta on jo sen verran pieni, että pääkaupunkiseudulla asuva elintarviketyöläinen joutuu vakavasti pohtimaan, onko vapaalle jäämiselle taloudellisia mahdollisuuksia.
– On todella käsittämätöntä, että vasta 2010 vakinaistettua, hyväksi havaittua lakia muutetaan siten, että yhä harvemmalla on taloudellisia mahdollisuuksia vuorotteluvapaalle jäämiseen.
Ristiriidassa tavoitteiden kanssa
Wassholm toteaa hallituksen linjauksen olevan ristiriidassa sen omien tavoitteiden kanssa työurien pidentämisestä.
Vuorotteluvapaan pitämisen on todettu parantavan työmotivaatiota sekä henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Vuorotteluvapaalla olevan työntekijän tilalle palkattavalle työttömälle työnhakijalle vuorotteluvapaasijaisuus on keino pysyä tai päästä työmarkkinoille.
– Miksi kaikin puolin hyväksi havaittu systeemi halutaan purkaa, ihmettelee Wassholm. Suunnitelluilla muutoksilla siitä tehdään hänen mukaansa suuripalkkaisten etuoikeus.
Viime neuvottelukierroksella elintarvikealan työehtosopimuksiin kirjattu ikäohjelma menettää Wassholmin mukaan niin ikään merkitystään, mikäli hallituksen linjaus vuorottelukorvauksen määrän pienentämisestä menee läpi.
– Jos työuria halutaan tosissaan pidentää, olisikin mieluummin keskusteltava vuorottelukorvauksen korottamisesta ja palaamisesta aikaisempaan malliin, joka mahdollisti vuorotteluvapaan pitämisen kolmen kuukauden pätkissä viiden vuoden aikana.
Vuorotteluvapaan laajasti vastustusta osakseen saaneet leikkaussuunnitelmat ovat esillä hallituksen budjettiriihessä tällä viikolla.