Lähiruokapiirien suosio lisääntyy Keski-Suomessa. Uusi vapaaehtoisvoimin pyörivä piiri on aloittanut Jämsässä, seuraavia viritellään Multialle, Keuruulle ja Korpilahdelle.
Lähiruokapiirien tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa, vaan tarjota asukkaille mahdollisuus ostaa paikallisten tuottajien tuotteita tuoreina, edullisesti ja ilman ylimääräisiä välikäsiä.
Jyväskylän seudulla lähiruokatoimintaa on vauhditettu erityisillä kehityshankkeilla, joista on vastannut Jyväskylän Paikallisagenda ry. Seudun ensimmäinen lähiruokapiiri käynnistyi toissa vuoden elokuussa Tikkakoskella, minkä jälkeen vastaava toiminta on käynnistynyt Muuramessa ja Laukaassa.
Uusimpana on juuri käynnistymässä Jämsän lähiruokapiiri. Toiminnasta kiinnostuneet Jämsäläiset voivat nyt tehdä tilauksiaan netin kautta. Vapaaehtoisvoimin toimivan ruokapiirin kautta voi tilata alueen tuottajilta muun muassa viljatuotteita, kananmunia, kasviksia kuten purjoa, kaalia ja kurkkua samoin kuin hilloja ja mehuja. Valikoima vaihtelee kuukausittain sen mukaan mitä tuottajilla kulloinkin on tarjolla.
Noin 600 asukasta jo mukana
Jämsän lisäksi uusia lähiruokapiirejä on suunnitteilla muuallekin maakuntaan. Multialla toiminta käynnistynee lokakuussa ja naapurissa Keuruulla asiaa viritellään jo ensi lauantaina Vanhan Keuruun Syysmarkkinoiden yhteydessä. Korpilahdella kutsutaan lähiruokatoiminnasta kiinnostuneita kokoon ensi maanantaiksi.
Kolmen ensin perustettuun keskisuomalaiseen ruokapiiriin kuuluu tällä hetkellä yhteensä noin 600 asukasta. Piirien kautta on välitetty muun muassa noin 5 000 kiloa perunaa, saman verran erilaisia viljatuotteita ja 9 000 kananmunaa.
Ruokaa läheltä -hanke valittiin viime vuonna vuoden parhaaksi keskisuomalaiseksi kehittämishankkeeksi. Valintaa perusteltiin muun muassa sillä, että lähiruokapiirien kautta on syntynyt uusia yhteistyöverkostoja paikallisten tuottajien ja kuluttajien välille. Hankkeen katsottiin myös edistävän kestävää kehitystä.