Netissä voi nyt allekirjoittaa JHL:n adressin, jossa vaaditaan, että Tampereen kaupunki säilyttää henkilöstöravintolat kaupungin omana työnä. Henkilöstöravintoloita on kaikkiaan 11 ja niissä työskentelee 38 JHL:n jäsentä.
Nimienkeruu adressiin käynnistyi, kun Tampereen kaupunginhallitus päätti maanantaina XL-ryhmän äänin 7 - 4 esittää valtuuston päätettäväksi, että Tampereen Ateria Liikelaitoksen henkilöstöravintolapalvelut kilpailutetaan ja sen yhteydessä tehdään henkilöstöravintoloiden henkilöstön liikkeenluovutus.
Vasemmiston edustajat ajoivat läpi esitystä, joka ei olisi sallinut organisaation kehittämistä siten että palveluja ulkoistetaan.
– Hävisimme äänestyksen kaupunginhallituksessa, mutta kantansa asiaan voi ilmaista allekirjoittamalla adressin, vinkkaa Vasemmistoliiton ryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen. Asia tulee valtuustoon helmikuussa.
Siitä lähtien kun Tampereen Ateriaa koskevat suunnitelma viime marraskuussa julkistettiin, JHL on käynyt korttikampanjaa. Kampanjasivulla on tähän mennessä ollut yli 700 kävijää. Eniten kortteja, 96 kappaletta, on JHL:n aluepäällikkö Nina Heikkilän mukaan lähtenyt Timo P. Niemiselle.
Kaikkea ulkoistamista vastaan
Nettiadressissa vastustetaan vain henkilöstöravintoloiden yksityistämistä. Se ei Heikkilä mukaan tarkoita kuitenkaan sitä, että JHL:n väki hyväksyisi muun Tampereen Aterian organisaation kehittämissuunnitelmiin sisältyvän itsenäistymisen.
– Henkilöstöravintoloiden väki halusi oman vetoomuksen, johon nyt haetaan nimiä. Mutta me emme hyväksy myöskään kouluihin ja päiväkoteihin suunniteltuja yksityistämiskokeiluja.
Yksityistämisiä on perusteltu niistä saatavan vertailutiedon vuoksi. Tällaisia vertailukohteita on Heikkilän mukaan olemassa muutenkin.
– Me emme vastusta kilpailuttamista, mutta vastustamme ideologista ulkoistamista, josta tässä nyt on kyse.
Lasten ja nuorten ruokahuollosta muodostuu suurin osa yrityksen aterioista. Henkilöstö pelkää, että yksi ulkoistaminen johtaa herkästi toiseen ja toiminnan silppuamisen tuloksena lopulta tilanteeseen, jossa todetaan, että oma tuotanto ei enää ole kannattavaa.
Keskittäminen uhka ruuan laadulle
Aivan oma lukunsa Tampereen Aterian suunnitelmissa on sitten ruuantuotannon keskittäminen kolmeen keskuskeittiöön ja sen vaikutukset ruuan laatuun.
Henkilöstöllekin keskittämisestä on seurauksia. Ammattitaitovaatimukset ovat erilaiset jakelukeittiöissä kuin keskuskeittiöissä.
– Se eriarvoistaa henkilöstöä. Ja jakelukeittiöissä osa-aikaisuudet voivat lisääntyä, Heikkilä pohtii.
Toisaalta henkilöstö toivoo, että keskittäminen takaisi Tampereen Aterian oman tuotannon kilpailukyvyn.
JHL:n nettiadressi luovutetaan poliittisille päättäjille ennen valtuuston helmikuun kokousta. Myös nettikorttikampanja Tampereen Aterian kokonaisvaltaisen kehittämisen puolesta jatkuu JHL:n Pirkanmaan aluetoimiston sivuilla.