Etelä-Suomen Vasemmistonuoret kannattaa ajatusta perustulokokeilusta Itä-Helsinkiin. Pääkaupungin itäosista löytyy sekä rikkaiden ja keskituloisten omakotitaloalueita että pienituloisten asuttamia kaupungin vuokra-asuntokeskittymiä. Itä-Helsinki näyttäytyy enemmän pienituloisten asuinalueena kuin kaupungin muut osat.
Riittävän suurella perustulolla raivattaisiin tukiviidakkoa selkeämmäksi sekä parannettaisiin muun muassa opiskelijoiden, pätkätyöläisten ja yksityisyrittäjien asemaa.
– Olennaisinta perustulossa on sen riittävä taso. Perustulo ei automaattisesti tarkoita parannusta nykyiseen sosiaaliturvajärjestelmään. Esimerkiksi oikeistolaisten esiin nostamat mallit tarkoittaisivat heikennyksiä kaikista pienituloisimpien toimeentuloon, linjaa Etelä-Suomen Vasemmistonuorten vastavalittu puheenjohtaja Heli Mahkonen.
Kokeiluilla käytännön tietoa
Tärkeintä Mahkosen mukaan on yhtenäistää perusturvaa, eikä perustulon ole tarkoitus heikentää ay-liikkeen saavutuksia työeläkkeen ja ansiosidonnaisen päivärahan saralla.
Paikalliset kokeilut ovat hänen mukaansa ainoa keino kerätä käytännön tietoa ja tuloksia, eikä niitä ole mahdotonta toteuttaa.
– Kokeiluille voidaan säätää poikkeuslainsäädäntö kuten esimerkiksi Paltamon mallissa ja Kainuun aluehallintomallissa.
– Itä-Helsingin paikalliskokeilussa perustulon pitää olla vastikkeeton kaikille myönnettävä etuus. Perustulo lisää ihmisten henkilökohtaista vapautta valita työnsä, vahvistaa neuvotteluasemaansa työmarkkinoilla ja tuo helpotusta esimerkiksi kulttuurialan ihmisten täysipainoiseen työskentelyyn.
Etelä-Suomen Vasemmistonuoret valitsi vuosikokouksessaan lauantaina uudeksi puheenjohtajakseen helsinkiläinen Heli Mahkonen, 22. Varapuheenjohtajaksi valittiin helsinkiläinen Valter Söderman, 22 ja hallituksen jäseniksi Juuso Aromaa, 25 Hyvinkäältä sekä helsinkiläiset Lotte Heikkinen, 26, Ella Helin, 24 ja Antti Kurko, 24. Varajäseniksi valittiin Helena Hangaslahti, 25 Espoosta ja Jasu Setälä, 20 Helsingistä.