Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry. on huolissaan uutisesta (HS 15.3.), jonka mukaan hallitus pohtii kehysriihessään kauppa- ja ravintolaruoan arvonlisäveron nostamista 13 prosentista 17 prosenttiin. Veron korotus olisi raskas isku ravintola-alalle.
Alv:n nosto heikentäisi järjestön mielestä ravintolapalvelujen kysyntää merkittävästi ja veisi alalta 2 000 työpaikkaa, mikä lisäisi etenkin nuorisotyöttömyyttä. Veron korotus nostaisi ravintolaruoan hintaa 3,5 prosenttia.
– Ruoan verotuksen kiristäminen rankaisisi pahiten suomalaista kulutusta ja työllisyyttä. Ravintola-ala on erittäin työvoimavaltainen elinkeino ja yksi eniten nuoria työllistävistä toimialoista, toteaa MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.
Ravintolaruokailu työllistää 60 000 suomalaista, joista 15 000 on alle 25-vuotiaita. Työvoimakustannusten osuus aterian hinnasta on jopa 40 prosenttia. Veron korotus olisikin Lapin mukaan työn verotuksen kiristymistä.
MaRa on huolissaan myös veron korotuksen vaikutuksesta matkailuun.
– Suomi on jo nyt matkailumaana kallis. Ruoan verotuksen kiristyminen nostaisi MaRan mukaan hintoja entisestään ja heikentäisi Suomen kilpailuasemaa matkailumaana.