Kuivaa poutasäätä eikä liian kuumaa, määrittelee optimisään mansikanviljelijä Anders Lång Närpiöstä. Jos pitelee liian kuumia ilmoja, Långin mukaan syntyy tuotantopiikki ja tuottajahinnat laskevat.
– Potentiaaliset satonäkymät ovat olleet hyvät. Sade on niitä kuitenkin rokottanut. Toiveita voi jo vähän kirjata alas, Lång kertoo.
Viljelijä kertoo olevansa tyytyväinen, jos yltää maan keskisatoon, joka on 4-5 tonnia hehtaarilta. Ennätyssadosta voidaan puhua, kun päästään kymmeneen tonniin.
Långilla on mansikalla noin 20 hehtaaria. Se on yksi tukijalka myös viljan viljelyä ja sikataloutta harjoittavalle tilalle.
Tilalla mansikan poiminta alkoi jo 26. kesäkuuta. Tällöin otettiin talteen harson alla kasvatettua marjaa. Poiminta jatkuu koko heinäkuun ja voi jatkua vielä elokuun puolellekin, jos ilmat ovat suotuisat.
Mansikan keruu alkaa koko Etelä-Suomessa viimeistään tällä viikolla. Päälajikkeen Polkan poiminta on alkanut viikon keskimääräistä myöhemmin.
Mansikan laatua ei sateinen alkukesä ole Hedelmä- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan heikentänyt. Liitto arvioi marjan kokonaissadoksi 11–12 miljoonaa kiloa. Tämä tarkoittaa viittä litraa mansikkaa jokaista suomalaista kohden. Mansikalla on 3 400 hehtaaria viljelyalasta.
Marjoista kolmannes syödään tuoreeltaan. Loput pakastetaan tai säilötään muulla tavoin.
Viljelijälle tuleva tukkuhinta mansikasta on vajaat neljä euroa kilolta. Långin mukaan nykyisillä hinnoilla mansikan viljely on juuri ja juuri kannattavaa, koska tuotantokustannukset ovat suuret.
Långin mukaan syntyy kestämätön tilanne, jos marketit jatkavat mansikan myyntiä sisäänheittohintaan. Viiden kilon laatikoita on voinut ostaa erikoistarjouksissa 19,90 eurolla.
Kaunis hillo tummista marjoista
Viljelyneuvoja Elli Ruutiainen Pro Agria Satakunnasta neuvoo valitsemaan tummia marjoja, jos haluaa kauniin värisen hillon. Polka on neuvojan mukaan sopiva lajike niin hilloon kuin pakasteeksikin.
Hedelmä- ja marjanviljelijäliitto opastaa, että mansikka on herkkä marja, joka ei kestä rajua käsittelyä, pitkää säilytystä tai korkeaa lämpötilaa. Ei ole suositeltavaa, että pakastimeen ahdetaan yli kymmenen kiloa mansikoita kerrallaan. Pakastin on syytä säätää täysille edeltävänä päivänä.
Jos pakastettavat marjat saa poimia itse, ne kannattaa kerätä ilman kantaa. Tämä säästää perkuutyötä kotona.