Atria siirtää kestomakkaratuotantonsa Suomesta tuotantolaitokselleen Tanskaan. Kuopion tehtaalla kestomakkaratuotanto loppuu syksyllä 2013. Atrian mukaan Suomen markkinoille valmistettavien makkaroiden raaka-aine tuotetaan kuitenkin jatkossakin edelleen suomalaisilla tiloilla. Atria arvioi, että tuotannon siirrosta syntyy noin 300 000 euron vuotuiset säästöt.
Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen ei lämpene meetvurstin tuotannon siirtämiselle Suomesta Tanskaan.
– Tanskassa valmistetun makkaran myyminen Suomessa Atrian omalla, kotimaiseksi mielletyllä tuotemerkillä on kotimaiseksi pesua, jolla harhautetaan kuluttajaa, joka haluaa suosia suomalaista työtä. Tanskassa valmistettu meetvursti ei kerta kaikkiaan ole kotimainen elintarvike.
Kuntosen mukaan tuotannon siirrosta saatava vuotuinen säästö on pieni verrattuna siihen vahinkoon, jonka päätös aiheuttaa Atrian kotimaisuusimagolle.
– Kun brändiin tulee lommo, sen oikaisu maksaa. Toisaalta kaikkia lommoja ei pysty edes oikaisemaan, Kuntonen sanoo.
Ei enää ”Hyvää Suomesta”
Tuotannon siirtäminen Suomesta Tanskaan vie Kuntosen mukaan myös Hyvää Suomesta -joutsenmerkin Atrian kestomakkaroilta, sillä merkkiä saa käyttää vain sellaisessa lihaelintarvikkeessa, jonka myyntiin tuleva lopputuote on valmistettu ja pakattu Suomessa, sen lisäksi että raaka-aineen on oltava kokonaan suomalaista.
– On surullista, että kotimaisuus on Atrialle arvo, johon voi suhtautua välinpitämättömästi. Tällaisen päätöksen jälkeen on myös aiheellista kysyä, kuinka pitkään Atria laskee kannattavaksi kuljettaa Suomesta Tanskaan lihaa kestomakkaroiden raaka-aineeksi, kun tiedämme, että lihaa on saatavilla halvemmalla myös lähempää Tanskan tuotantolaitosta, Kuntonen toteaa.