Ohjelmistoyhtiö Microsoft ostaa Nokian puhelinliiketoiminnan. Kaupan hinta on 5,44 miljardia euroa, mitä aamun ensiarvioissa on pidetty hyvin alhaisena.
Nokia keskittyy jatkossa verkkoyhtiö NSN:ään, kartta- ja tietopalveluihin ja teknologiakehitykseen.
Kauppa innosti sijoittajia. Heti Helsingin pörssin auetessa Nokian osake nousi 47 prosenttia 4,32 euroon. Maanantaina illalla Nokian osake maksoi Helsingin pörssin sulkeutuessa 2,98 euroa.
Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop jättää yhtiön ja siirtyy puhelinliiketoiminnan johtajaksi. Nokian väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi siirtyy hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa puolestaan siirtyy Nokian väliaikaiseksi pääjohtajaksi ja Timo Ihamuotila väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi.
Nokialla on noin 32 000 työntekijää, joista Suomessa 4 700. Heidän uskotaan siirtyvän Microsoftin palvelukseen.
Microsoft perustaa Suomeen datakeskuksen palvelemaan yhtiön eurooppalaisia asiakkaita. Yhtiö sijoittaa siihen yli 250 miljoonaa dollaria.
Työllisyys ehkä paranee
Onnellinen tapahtuma Suomelle, jos johdon puheisiin voi luottaa, luonnehtii Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne päivän uutista.
Hänenkin mielestään yhtiö meni halvalla, mutta nyt se saa kaupasta 5,4 miljardia, joka tervehdyttää yrityksen liiketoimintaa.
Suomeen perustettavan datakeskuksen Rinne uskoo parantavan työllisyyttä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.
Rinteestä on hyvä, että Risto Siilasmaa nousee Nokian johtoon. Hän on luvannut että Nokian pääkonttori pysyy Suomessa.
Työpaikat kysymysmerkki
Ylemmät toimihenkilöt YTN:n puheenjohtajan Pertti Porokarin mielestä Microsoftin Nokia-kaupan avainkysymys Suomen kannalta on, mitä tapahtuu Nokian matkapuhelinliiketoimintojen Suomen työpaikoille. Nokian matkapuhelintoiminnoissa työskentelee Suomessa noin 4 700 työntekijää, joista suurin osa ylempiä toimihenkilöitä.
– Suomen teollisen historian merkittävimmän yrityskaupan ympärillä on paljon kysymyksiä, joista tärkein koskee työpaikkoja. Windows-puhelimien historia on vain parisen vuotta. Avainkysymys on, painavatko suomalainen osaaminen ja kilpailukyky jatkossa riittävästi. Pelko on, että amerikkalainen taipumus vetää kotiinpäin vähentää alan työpaikkoja Suomesta edelleen, Porokari sanoo.
Porokarin mielestä Nokian tarina osoittaa, että Suomessa on edelleen mahdollista kehittää ja luoda lähes tyhjästä merkittävää, osaamista edellyttävää teollisuutta.
– Nokia on merkittävin suomalainen yritys koskaan. Sen pohjalla on vankkaa suomalaista teknologista osaamista, josta on pidettävä kiinni. Uusien Nokioiden syntyminen edellyttää vahvaa panostusta suomalaiseen koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen, Porokari sanoo.
”Vedätys, Troijan hevonen…”
Sosiaalisessa mediassa kauppaa kommentoitiin kitkerään sävyyn heti aamulla.
Vasemmistoliiton erityisavustaja Jussi Saramo kirjoitti Facebookissa, että ”suomalaisia johtajia vedätettiin oikein kunnolla. Halvalla meni kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Kun kaikkialla kirjoitetaan Symbianin jälkeenjääneisyydestä, miksi ohitetaan Meego? Käytettävyys moniajoineen oli paljon iPhonea parempi ja sovelluskauppa olisi varmasti lähtenyt pyörimään sen ympärillä.”
Saramo pohti, onko mikään yksittäinen porukka tullut Suomen taloudelle kalliimmaksi kuin Nokian hallitus vuosikymmenen taitteessa. Ehkä Harri Holkerin hallitus, hän vastasi.
Esko Seppänen kirjoitti kaupan osoittavan, että ”Microsoftin mies Stephen Elop oli vieraan yhtiön agentti Nokian toimitusjohtajana.”
Seppäsen mukaan kauppahinta oli vaatimaton eikä edes Nokian patenttisalkun arvoinen.
”Hyvästi Nokia. Ei kai se yllätys ollut, pikemminkin ajankysymys, mutta kipeetä tekee silti”, totesi vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen.
Ammattiliitto Pron teollisuussektorin johtaja Markku Palokangas arvioi, että 3.9. tullaan muistamaan päivänä, jolloin Microsoftin Nokiaan istuttama troijalainen Elop hävitti Nokian armon vuonna 2013.