Risteilyliikenne Itämerellä on edelleen kasvussa. Helsingin sataman kautta touko-heinäkuussa kulkeneiden kansainvälisten risteilyalusten matkustajamäärä kasvoi 20 prosenttia edellisestä vuodesta. Vuosittain Helsingissä vierailee lähes 300 risteilyalusta ja jopa 360 000 matkustajaa.
Ympäristöjärjestö WWF muistuttaa, että Itämeren ainutlaatuisesta luonnosta ja kulttuurista nauttimaan tullut turisti on rantakaupungeille tärkeä tulonlähde, mutta saattaa samalla olla myös merkittävä meren saastuttaja.
Vaikka useat Itämerellä reittiliikennettä harjoittavat risteilyvarustamot ovat jo sitoutuneet käsittelemään jätevetensä, edes tuhansien matkustajien aluksilla ei ole laillista velvollisuutta jättää käymälä- ja muita käyttövesiään satamaan.
Valtiot jäljessä aikataulusta
WWF Suomen meriasiantuntija Vanessa Ryanin mukaan suurimpien alusten matkustajamäärät vastaavat jopa pienten kaupunkien väkimäärää.
– Matkustajien jätevesien mukana mereen päätyy pesuaineita, bakteereja ja rehevöitymistä edistäviä ravinteita. Koska jätevesipäästöt tapahtuvat lyhyen risteilykauden aikana ja rajoitetulla alueella, niiden vaikutukset ovat ajallisesti ja paikallisesti merkittäviä.
Tällä hetkellä kaikki Itämeren satamat eivät pysty tyhjentämään tarvittavia määriä jätevesiä aluksista riittävän nopeasti.
Itämeren maat ovat sitoutuneet kansainvälisten risteilyalusten jätevesien päästökieltoon, jonka on määrä astua voimaan vuonna 2016. Voimaan astuminen edellyttää kuitenkin sitä, että satamilla on riittävä jätevesien vastaanottokapasiteetti.
WWF:n tuoreen raportin mukaan Itämeren valtiot ovat jäljessä usean jo sovitun Itämeren suojelutoimenpiteen toteuttamisessa. Raportissa tarkastelluista 19 meriliikenteen toimenpiteestä kuusi on toteutunut aikataulun mukaisesti, neljä on aikataulusta jäljessä ja muiden toteuttamisaika umpeutuu myöhemmin.