Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma vaati puoluejohtajilta vastausta kysymykseen, miten vältetään kestämättömät veronkorotukset kunnissa Kuntamarkkinoilla keskiviikkona.
Hallituksen rakennepaketin mukaan julkisen talouden kestävyysvajeen umpeen kuromisesta kaksi miljardia kohdistuu kuntatalouteen. Kuntaliitto odottaa valtiolta keinoja, jotta kunnat voivat toteuttaa talouden ja tehtävien tasapainottamisen, Mäki-Lohiluoma sanoi.
Hänen mukaansa aiemmat hallituksen päätökset vähentävät kuntien valtionosuuksia ensi vuonna 1,1 miljardia euroa. Ensi vuoden valtionosuudet ovat vuoden 1990 tasolla. Samalla kuitenkin kuntien tehtävien lukumäärä on kaksinkertaistunut.
– Jokaiseen lainsäädäntöhankkeeseen on saatava mukaan tuottavuusnäkökulma. Muihin uudistuksiin ei ole varaa kuin sellaisiin, jotka parantavat tuottavuutta, Mäki-Lohiluoma sanoi.
Hän vaati velvoitteiden ja tehtävien purkua aidosti tehostamalla niin, että konkreettiset vaikutukset koko julkisen talouden kannalta voidaan todentaa.
Mäki-Lohiluoma vertasi, että jos hallituksen rakennepaketissa esitetty kahden miljardin euron tasapainotusvaatimus siirrettäisiin suoraan kuntaveroihin, se tarkoittaisi keskimäärin 2,5 prosenttiyksikön korotusta.
– Kunnallisverotuksen korotus iskee sosiaalisesti ja alueellisesti epätasa-arvoisemmin kuin valtionverotuksen kiristäminen.
Vapaakuntakokeilusta mallia
Toimitusjohtaja kehotti käyttämään kuntien omaa paikallista kokemusta tehtävien ja menojen keventämistalkoissa.
– Kunnat tuntevat käytännön tehtävät ja paikalliset olosuhteet. Kuntien aloitteellisuudelle ja omalle harkinnalle tulee antaa tilaa ja mahdollisuuksia. Kuntien kokemukset voidaan saada hyötykäyttöön esimerkiksi 1990-luvulla toteutetun vapaakuntakokeilun kaltaisen toimintamallin avulla.
– Kunnille pitää antaa nykyistä enemmän harkintavaltaa palvelujen tuottamiseen paikallisten olosuhteiden mukaisesti. Hyvien käytäntöjen levittämistä pitää myös edelleen vauhdittaa, Mäki-Lohiluoma korosti.
Jokasyksyinen kunta-alan suurtapahtuma Kuntamarkkinat kokoaa Kuntatalolle Helsinkiin tuhansia kuntaorganisaatioiden asiantuntijoita.