Tammikuussa voimaan tullut ajokorttiuudistus nosti opetusluvan hinnan hetkessä noin 400 eurosta yli 1 300 euroon. Autokoululle vaihtoehdon muodostaman opetusluvan hinta karkasi käsistä, vaikka edellisen hallituksen aikana uudistusta tehtäessä laskettiin ihan muuta.
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kertoi kesällä, että opetusluvan hintaa nostivat oppilaille ja opettajille määrätyt pakolliset autokoulun teoria- ja ajotunnit, arvioiva ajo ja kahden tunnin ajo-opetus.
Liikenneministeri Merja Kyllönen lupasi torstaina, että opetuslupaopetus palautetaan uudistusta edeltävään muotoon. Tavoitteena on kohtuullistaa opetuslupaopetuksen hintatasoa ja palauttaa opetuslupaopetuksen käyttö vaihtoehdoksi autokouluopetuksen rinnalle.
Lisäksi ministeri Kyllönen on asettanut virkamiestyöryhmän, jonka tehtävänä on selvittää miten kuljettajakoulutusta ja kuljettajien ammattipätevyyssäännöksiä tulisi muuttaa, jotta ne toimisivat tarkoituksenmukaisesti ja tukisivat parhaiten liikenneturvallisuutta.
Korjaus mahdollisimman nopeasti
Nykyinen ajokorttilaki tuli kokonaisuudessaan voimaan 19. tammikuuta 2013. Tuolloin muuttuivat muun muassa henkilöauton ajokortin (B-luokan ajokortti) kuljettajakoulutuksen määrää ja opetuslupaopetusta koskevat säännökset.
– Olemme selvittäneet ajo-opetuksessa vallitsevaa tilannetta. Nykymuodossaan opetuslupaopetus ei toimi autokouluopetukselle kilpailukykyisenä vaihtoehtona. Korjausliike opetusluvan osalta on tehtävä mahdollisimman nopeasti, jotta laki toimii suunnitellusti, ministeri Kyllönen toteaa.
– Tarkoitus on, että opetuslupaopettajan koetta kehitetään liikenneturvallisuuden laajemmin huomioivaksi.
Kyllösen mukaan opetuslupaopetusta koskevat säädösmuutokset on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn tämän syksyn aikana siten, että uusi laki tulisi voimaan vuoden 2014 alusta.
Kuljettajakoulutus kokonaistarkasteluun
Edellisen hallituksen tekemän ajokorttilain kokonaisuudistuksen tavoitteena oli Kyllösen mukaan erityisesti uusien kuljettajien liikenneturvallisuuden parantaminen. Säännökset perustuivat vahvasti asiantuntijoiden näkemyksiin, joissa painottuivat ajo-opetuksen määrän lisääminen.
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin selvitysten mukaan näin on tapahtunutkin erityisesti mopokortin suorittaneiden osalta.
– Liikenneturvallisuus on kuljettajakoulutuksen perimmäinen tavoite, mutta koulutuksen toteutustavoissa on liikkumavaraa. Lisäksi kuljettajakoulutukseen tulisi saada kaikille osapuolille alueellisesti ja taloudellisesti kestävä ratkaisu, Kyllönen painottaa.
Ministerin asettaman työryhmän tehtävänä on käsitellä erilaisia opetus- ja tutkintomalleja. Lisäksi työryhmältä odotetaan ajokoulutusta ja ammattipätevyyttä koskevia kehittämisehdotuksia, esimerkiksi autokoulu- ja ammattipätevyyskoulutuspalvelujen saatavuudesta, auto-kouluopetuksen ja ammattipätevyyskoulutuksen sisällöstä sekä oppilaalla jo olevan koulutuksen hyväksiluettavuudesta. Työryhmän tulee myös arvioida kehitysehdotusten vaikutuksia.
Työryhmän työn on tarkoitus käynnistyä lokakuussa 2013 ja työn tulisi olla valmis vuoden 2014 helmikuun loppuun mennessä.