Kansanedustaja Jari Myllykoski näkee lakkauttamisuhan alla olevalla Rauman telakalla tulevaisuuden arktisessa osaamisessa. Hänestä telakan sulkeminen olisi suuri kansallinen menetys mahdollisuuksissa vastata tulevaisuuden arktisen alueen alustarpeeseen.
– Emme saa olla Suomessa vielä niin turtuneita merkittävien teollisuudenalojen menetykseen, että nostaisimme kädet pystyyn raumalaisen meriteollisuuden osalta, Myllykoski sanoo.
Hän vaatii toimia, jotta Rauman meriteollisuutta ei ajeta alas.
– Mikäli telakan pitkäjänteistä kehitystä ei voida yksityisellä omistuksella turvata, on valtion syytä ottaa aktiivinen ote asiassa. STX:ltä pitäisi nyt selvittää sen halukkuutta myydä Rauman-telakka. Mikäli halukkuutta löytyy, valtion voisi ryhtyä uuden telakkayhtiön ankkuriomistajaksi. Rauman telakan myynti olisi myös korealaisyhtiölle ja sen muille osille piristysruiske.
Myllykosken mielestä uuden jäänmurtajan tilaus Rauman telakalta olisi elvytystoimena perusteltu. Näin telakan jatko turvattaisiin nyt työn alla olevan laivan valmistuessa loppuvuonna.
Arktisen merenkulun suurvalta
Myllykosken mukaan Suomella on hyvät edellytykset olla arktisten alueiden merenkulun suurvalta. Erityisesti Rauman telakalla on osaamista arktisen alusrakentamisen alalla. Rauman telakalla on koko laivanrakennuksen konsepti kunnossa, suunnittelusta rakentamiseen.
– Arktisessa meriteollisuudessa on potentiaalia, joka voi nostaa suomalaisen telakkateollisuuden uuteen nousuun. Arktisen alueen rikkaita luonnonvaroja hyödynnetään yhä enemmän ja liikenne Koillisväylällä yleistyy. Pohjoinen sijainti ja pitkä osaamisen perinne tekee Suomesta luonnollisen arktisen merenkulun osaajan. Ovathan suomalaiset jäänmurtajat ja muut erikoisalukset alansa huippua.
Myllykoski muistuttaa, että meriteollisuuden mahdollisuudet on tunnustettu valtiollista tasoa myöten. Valtioneuvoston hyväksymässä Suomen arktisessa strategiassa linjataan arktisen meriteollisuuden olevan tulevaisuuden kulmakiviä. Työ- ja elinkeinoministeriön asettama Meriteollisuus 2020 -kilpailukykytyöryhmä nosti sekin meriteollisuutemme keskiöön arktisen ja offshore-alusosaamisen.
Strategia käytännöksi
TEM:n Meriteollisuus 2020 –ryhmän raportissa linjataan, että Suomesta on tehtävä arktisen osaamisen suurvalta kehittämällä alusten suunnittelua, valmistusta ja operointia.
– Strategiat ja raportit eivät kuitenkaan itsestään tuota laivoja. Tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä, joilla niiden tavoitteet toteutetaan. Laivanrakennusta vaikeuttaa, mikäli telakat ovat jatkuvasti uhattuina. Meriteollisuus on paljon enemmän kuin vain telakoita – laivanrakennuksen kyljessä elää ja kehittyy alihankkijoiden muodostama meriklusteri.