Metallin vasemmistoryhmän puheenjohtajan sopimusasiantuntija Turja Lehtosen mukaan liitto lähti lähes yksimielisesti neuvottelemaan keskusjärjestöjen allekirjoittaman työllisyys- kasvusopimuksen pohjalta muiden kuin äärimaltillisten palkankorotusten vuoksi.
– Eniten ratkaisuun vaikutti tilanne, jossa teknologiateollisuuden yritykset ovat. Meillä on lomautuksia, on irtisanomisia ja vajaata työviikkoa tekeviä ihmisiä. Nyt työttömyysturvaan liittyvät parannukset ei karenssin lyhentyminen kahdella päivällä, osa-aikatyön vastaanottamisen helpottaminen ja eläkepaketti vaikuttivat kantaamme eniten.
– Kun nämä asiat laitetaan vaakakuppiin ja toiseen tyhjä pöytä, niin uskon tämän painaneen niin paljon, valtuuston osittain jopa kriittisen keskustelun jälkeen tällaiseen ratkaisuun päädyttiin.
Lehtosen mukaan pelkällä raharatkaisulla ei olisi neuvottelujen aloittamista voinut perustella millään tavalla. Liittoneuvottelujen tuloksista päättää valtuusto uudessa kokouksessaan.
– Valtuuston selvä viesti neuvottelijoille oli, että on turha tulla tarjoamaan sellaista lopullista ratkaisua, jossa työehtosopimus pitää sisällään heikennyksiä. Tämä oli vahva viesti neuvottelijoilla ja myös työnantajapuolelle.
Tiukat liittoneuvottelut
Liittoneuvotteluille on varattu 8 viikkoa aikaa. Niiden jälkeen 25. lokakuuta katsotaan sopimusten kattavuus ja allekirjoitetaan lopullinen sopimus.
– Jos joku kuvittelee, että homma on pulkassa tupon allekirjoituksen jälkeen, niin on pahasti väärässä. Neuvottelupöydässä on suuri joukko liittokohtaisia asioita niin meidän kuin työnantajan puolelta. Voisi sanoa, että tämä kasvu- ja työllisyyssopimus on vain kolmasosa neuvoteltavista asioista, Lehtonen arvioi.
Laajemmin Metalliliiton kantoja työmarkkinatilanteeseen perjantaina 13. syyskuuta ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä. Voit lukea irtonumeron Lehtiluukussa.