Viime vuonna suomalaiset tekivät yli 2,5 miljoonaa matkaa Viroon. Alkoholia Virosta toi Suomeen lähes 80 prosenttia matkaseurueista. Olutta toi Suomeen 42 prosenttia matkustajista ja siideriä sekä long drink –juomia noin 24 prosenttia matkustajista. Likööriä ja muita väkeviä viinejä toi 16 prosenttia matkustajista, viiniä 44 prosenttia ja väkevää alkoholia 46 prosenttia matkustajista, kertoo Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n selvitys, joka perustuu laivoille tehtyihin haastatteluihin.
Olutta matkustajat toivat runsaat 32 miljoonaa litraa, siideriä noin 9 miljoonaa litraa ja long drink -juomia noin 11 miljoonaa litraa. Muita alkoholijuomia tuotiin yhteensä noin 13 miljoonaa litraa.
Absoluuttiseksi alkoholiksi muutettuna alkoholia tuotiin Virosta vuonna 2014 yhteensä 5,7 miljoonaa litraa.
Harva matkustaa vain viinan vuoksi
Viisi prosenttia Virossa käyneistä suomalaisista tuo 49 prosenttia ja runsas neljännes (27 %) matkustajista tuo 85 prosenttia kaikista matkustajien Virosta Suomeen tuomista alkoholijuomista.
Viron edullisempi hintataso houkuttaa hakemaan alkoholijuomia Virosta. Kuitenkin vain 8 prosenttia Virossa käyneistä sanoi maan edullisimpien hintojen olevan ainoa syy matkustaa Viroon. Edullisten hintojen vuoksi Viroon matkustavat käyttävät alkoholiostoihin matkallaan keskimäärin 267 euroa, mikä on yli kaksinkertainen määrä keskivertomatkustajaan verrattuna. Keskimäärin suomalaiset käyttävät alkoholiostoihin Viron matkalla 105 euroa matkustajaa kohden.
Tuontimäärät pienenivät hieman
Heinäkuun alussa astuivat voimaan uudet ohjetasot, joilla määritettiin kuinka paljon yksi matkustaja voi tuoda eri alkoholiryhmiin kuuluvia juomia omaan käyttöönsä ilman Tullille tehtävää lisäselvitystä.
Alkoholijuomien tuonti näyttää pienentyneen heinäkuun alun jälkeen. Alkuvuodesta esimerkiksi olutta tuotiin 15 litraa henkeä kohden, kun loppuvuodesta tuonti oli enää 10,8 litraa henkeä kohden. Long drink – ja väkevien juomien yhteenlaskettu tuonti väheni 7,2 litrasta 4,7 litraan henkeä kohden.