Majoitus- ja ravintola-ala odottaa suurin toivein alkoholilain uudistusta. Majoitus- ja ravintolapalvelujen MaRan varatoimitusjohtajan Veli-Matti Aittoniemen valmistelussa olevilla lakimuutoksilla on alalle suuri merkitys.
Järjestössä arvioidaan, että nykyhallituksella on positiivinen asenne siihen, että alkoholin kulutusta ohjataan takaisin ravintoloihin myös lainsäädännöllä.
– Ravintola on alkoholin jakelukanavana selvästi työllistävin, eniten verotuloja tuottava ja valvottu, Aittoniemi sanoo.
Hallituksen lakiesitystä odotetaan lausunnolle ensi keväänä ja voimaan se on määrä astua vuoden 2017 alussa.
MaRa vaatii anniskellun alkoholin arvonlisäveron pudottamista 14 prosenttiin nykyisestä 24 prosentista. EU-lainsäädännön mahdollistama muutos olisi MaRan mukaan tehokkain keino siirtää alkoholin kulutusta ravintoloihin.
Lisäksi ravintoloiden aukioloajat tulisi MaRan mielestä vapauttaa samalla tavalla, kun nyt on käymässä kauppojen aukioloajoille. Aukioloaikojen lisäksi MaRa haluaa vapaiksi myös ravintoloiden anniskeluajat.
Uutta harmaata taloutta
Nykyisin alkoholin kulutuksesta vain 10 prosenttia nautitaan ravintolassa, ja ravintolakulutuksen kanssa kilpaileva matkustajatuonti on noussut 20 prosenttiin. Vielä vuosituhannen vaihteessa luvut olivat päinvastoin.
Alkoholin annoshinta on MaRan mielestä noussut liian korkeaksi suhteessa matkustajatuontiin ja vähittäismyyntiin. Syynä ovat alkoholiverotuksen kiristyminen ja muiden kulujen kasvu.
Lisäksi MaRa pitää ravintoloiden haittana syinä MaRa pitää anniskelua koskevan lainsäädännön ja viranomaisvalvonnan tiukkenemista.
Ravintola-alkoholin kallis hinta on MaRan mukaan johtanut myös harmaan talouden uuden muodon syntymiseen. Aittoniemen mukaan maahan on syntynyt satoja, yleensä tilausravintoloiden nimellä kulkevia ravintoloita, jotka sallivat alkoholilain vastaisesti omien juomien tuomisen ja nauttimisen ravintoloissa.
Tilausravintolat tulisi MaRan mielestä saattaa alkoholivalvonnan piiriin.