Akavan mallissa yhdistelmävakuutuksella voisi työttömyyden varalta vakuuttaa yrittäjänä tai itsensätyöllistäjänä tehdyn työn palkansaajatyön lisäksi.
Työelämä ja työn tekemisen muodot ovat muuttuneet yhä moninaisemmiksi. Itsensätyöllistäjät voivat toimia välillä yrittäjinä ja toisaalla palkansaajina. He saattavat pudota työnteon eri muotojen välissä harmaalle alueelle ja jäädä ilman toimeentuloa tai työttömyysturvaa.
– Me olemme suunnitelleet esityksen vakuutusmallista, joka toisi yksinyrittäjille ja itsensätyöllistäjille nykyistä paremman turvan, eikä heidän tarvitsisi pelätä väliinputoamista. Erityisen nopeasti turvaa tarvitsevat ne ihmiset, joiden yrittäjätulo jää hyvin pieneksi. Hallitus haluaa tietoisesti lisätä yksinyrittäjien määrää, joten olisi vastuullista parantaa samalla heidän turvaverkkojaan, sanoo asiantuntija Katja Veirto.
Uhkana jääminen työttömyysturvatta
Vakuutusmallia tarvitaan Akavan mielestä, koska yrittäjä- ja palkkatyön rinnakkaisuus ja vuorottelu ovat lisääntyneet merkittävästi ja itsensätyöllistäjien määrä on lähes kaksinkertaistunut 2000-luvun alusta. Tällä hetkellä he voivat vakuuttaa itsensä työttömyyden varalta vain joko palkansaaja- tai yrittäjätulojen perusteella, mikä voi helposti johtaa siihen, että yksinyrittäjä, freelancer, itsensätyöllistäjä tai apurahalla työskentelevä voi ilman työtä eli seuraavaa keikkaa jäädessään pudota kokonaan työttömyysturvan ulkopuolelle.
Akava esittää työttömyysturvan kehittämistä siten, että se vastaa muuttuneen ja muuttuvan työelämän haasteisiin nykyistä paremmin. Akava on kehittänyt yksinyrittäjien ja itsensätyöllistäjien turvaverkoksi yhdistelmävakuutuksen, jonka avulla he voisivat vakuuttaa itsensä työttömyyden varalta sekä palkansaaja- että toimeksiantotyöstä.
Käytännössä palkansaaja voisi hankkia työttömyysturvan rinnalle työttömyyskassasta vapaaehtoisen lisävakuutuksen yksinyrittäjänä tai toimeksiannolla tehtävää työtä varten. Yhdistelmävakuutuksella voisi vakuuttaa tulot, jotka jäävät pienemmäksi kuin yrittäjien työttömyysturvan ehtona oleva summa, nykyään 12 420 euroa vuodessa.
Työssäoloehdot rinnakkain
Oikeus työttömyysturvaan eli työssäoloehto kertyisi palkka- ja yrittäjätyön perusteella yhtä aikaa. Työssäoloehtoa kerryttäisi palkansaajien työssäoloehdon (18 tuntia/viikko) rinnalla vähintään 273,26 euron viikkotulo yrittäjä- tai toimeksiantotyöstä. Näitä ehtoja voisi joustavasti yhdistää.
Yhdistelmävakuutus toteutettaisiin joustavasti kehittämällä nykyistä työttömyysturvalakia, eli koko lakia ei tarvitsisi uudistaa. Uudistus olisi siten realistinen ja nopeasti toteutettavissa.
Yksinyrittäjien ja itsensätyöllistäjien työttömyysturvan rahoitus hoidettaisiin samoilla periaatteilla kuin nykyisinkin. Yritystulosta perittäisiin työttömyyskassaan jäsenmaksuosuus, joka riittäisi rahoittamaan yritystulosta syntyvän ansiotulo-osuuden kassassa.
Yhdistelmävakuutusmallin kehittämistä tulee jatkaa. Jatkovalmistelussa on esimerkiksi arvioitava päivärahan keston pituutta suhteessa työttömyysriskiin sekä maksutasoon yrittäjätulon osalta.