Suomessa tehdään vuosittain yli kaksi miljoonaa työmatkaa. Niiden aikana sattuu joka vuosi noin 20 000 työmatkatapaturmaa.
Onko työmatka päivän vaarallisinta aikaa, Liikenneturvan koulutusohjaaja Laura Vainiomäki?
– On se. Työmatkalla tapahtuu paljon onnettomuuksia suhteessa käytettyyn aikaan. Silloin on myös enemmän ihmisiä liikkeellä.
Sattuuko tapaturmia useammin työmatkalla kuin työpaikalla?
– Kyllä työpaikoillakin joitakin tapaturmia sattuu, mutta työmatkoilla niitä sattuu keskimäärin 80 päivässä.
Onko työmatkatapaturmien määrässä tapahtunut muutoksia?
– Ei juurikaan. Kyllä ne tuossa keskimäärin parissakymmenessä tuhannessa ovat pysyneet. Tienkäyttäjäryhmien välillä on toki eroja.
Ketkä telovat itseään työmatkalla?
– Neljä viidestä on pyöräilijöitä ja jalankulkijoita. Autolla liikkuville tapaturmia sattuu harvemmin, mutta niiden seuraukset ovat vakavampia.
– Tapaturmat ovat yleensä kaatumisia. Pitää muistaa, että autoilijatkin kulkevat osan työmatkastaan jalan. Tapaturmia sattuu kävellessä parkkipaikalta työpaikalle tai kotona autosta sisään kävellessä.
Kuinka moni kuolee työmatkatapaturmissa?
– Vuonna 2013 työmatkatapaturmissa kuoli 13 ihmistä. Vuosina 2002 – 2012 tapahtuneissa kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa lähes joka toisessa henkilöautoilija törmäsi toisen autoon. Kahdessa tapauksessa viidestä henkensä menetti jalankulkija tai pyöräilijä, johon auto törmäsi.
Miksi työmatkoilla sattuu näin paljon tapaturmia?
– Liikenneturvan tietojen ja tilastojen mukaan ennakointi on aika usein jäänyt vähälle. Talvisin ja syksyisin tärkeää on myös jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden näkyvyys.
– Monesti kireät aikataulut ja kiireestä johtuvat nopeudet ovat aiheuttaneet onnettomuuksia.
Pitäisikö turha kiire unohtaa?
– Pitäisi. Tärkeintä on aina varautuminen ja riittävän ajan varaaminen matkaan.