Ulosottomiesten työ helpottuu, mutta samalla ulosotossa olevien asiakkaiden asema heikkenee. Ulosmitatun omaisuuden myyntiä helpotetaan lakimuutosten myötä. Jatkossa ulosotossa olevan omaisuuden, esimerkiksi asunnon hinta voi alittaa käyvän hinnan.
Edelleenkään myyntihinta ei saa alittaa selvästi käypää hintaa. Myös myyntimenettelyä nopeutetaan. Omaisuuteen liittyvien oikeuksien ja panttivelkojen selvittelyn vähimmäismääräaika lyhenee neljästä kahteen viikkoon.
Irtain omaisuus, esimerkiksi auto, voidaan pistää yksityiselle myytäväksi nettihuutokaupassa.
Jatkossa myös yritys tai yhteisö voi tilata todistuksen ulosottorekisteristä. Aiemmin tämä on ollut mahdollista vain yksityishenkilölle. Esimerkiksi vuokranantaja saa tiedon, onko vuokralainen aiemmin häädetty hallitsemistaan tiloista.
Yritykset ja yhteisöt voiva selvittää henkilöiden luottokelpoisuutta ja luotettavuutta ulosottohistoriatietojen pohjalta.
Ilmoitus ulosotosta sähköisesti
Elokuun alussa voimaan tulevan muutoksen ulosottokirjeet eivät tipahda välttämättä postiluukusta. Ulosoton kirjeitä voidaan lähettää sähköisenä sellaiselle ulosoton asiakkaalle, joka on ottanut käyttöönsä Kansalaisen asiointitilin.
Ulosoton ei tarvitse tätä erikseen sopia. Sen sijaan ulosoton asiakkaan pitää itse kieltää ulosottovirastolta asiointitilin käyttö. Tästä tulee ongelmia, jos ulosottoon joutuva esimerkiksi mielenterveysongelmiensa, masennuksen tai muun sairauden vuoksi on kykenemätön hoitamaan asioita.
Velallisella on nykyisinkin mahdollisuus saada tiedot sähköisesti milloin tahansa tilaamalla oikeushallinnon sähköisestä asiointipalvelusta velallisen ulosottoasiat -tuloste. Tilaaminen edellyttää, että asiakas on ottanut käyttöönsä Kansalaisen asiointitilin.
Lakiuudistuksen jälkeen velan vanhentuminen katkeaa ulosottoasian vireilletuloon. Jatkossa vanhentuminen katkeaa, vaikka vastaaja ei olisi saanut asiasta vireilletuloilmoitusta sen vuoksi, että ulosotossa ei tiedetä olinpaikkaa.