Toimihenkilötehtävissä ero oli pienin, miesten palkkiot olivat keskimäärin 80 euroa ja naisten 56 euroa.
Esimies- ja asiantuntijatasolla miehet saivat keskimäärin lähes kolme kertaa suuremmat palkkiot kuin naiset. Johtotasolla on suurin euromääräinen ero keskimääräisissä tulospalkkioissa, eli 806 euroa.
Ammattiliitto Pron sopimusalavastaavan Mika Mäkelän mielestä rahoitusalalla on selkeitä ongelmia palkkauksellisessa tasa-arvossa, joka näkyy erittäin selkeästi tulospalkkojen suuruudessa.
Rahoitusalalla työskentelevien keskimääräinen ansiokehitys oli 1,5 prosenttia syyskuusta 2014 syyskuuhun 2015. Johtotehtävissä ansiokehitys oli 3,1 prosenttia ja esimies- ja asiantuntijatasolla 1,3 prosenttia.
Toimihenkilötehtävissä työskentelevien ansiotaso nousi 0,1 prosenttia.
Rahoitusalalla ansiokehitys vaihtelee tehtävätason, sukupuolen ja työpaikan maantieteellisen sijainnin mukaan. Tämä selvisi rahoitusalan tilastotyöryhmän raportista vuosilta 2014–2015.
Suunta käännettävä
Johtotehtävissä sekä esimies- ja asiantuntijatasolla palkat nousivat nopeammin kuin edellisellä tilastokaudella ja toimihenkilötasolla hitaammin. Sama kehitys tehtävätasojen välillä oli myös edellisellä tilastokaudella.
– Tämän vuoksi kehityksen suunta pitää pystyä kääntämään erityisesti työpaikkatason toimenpiteillä, koska rahoitusalalla palkkaerot ovat ennestään jo suuret ja työehtosopimuksista tulevat palkankorotukset ovat tasoltaan vaatimattomia, Mika Mäkelä toteaa.
Naisten keskiansiot ovat miesten keskiansioita pienemmät kaikilla tehtävätasoilla. Pienimmillään palkkaerot olivat toimihenkilötasolla (syyskuussa 2015 tilanteessa 6 %) ja suurimmillaan johtotasolla (28 %).
Vertailut vuosittain
Rahoitusalan työehtosopimuksessa on sovittu, että liittojen yhteinen työryhmä laatii vuosittain selvityksen rahoitusalan ja vertailun kannalta keskeisten alojen ansiokehityksestä palkkatilastojen valmistettua.
– Tilastot ovat tärkeitä alan palkkausjärjestelmän ja palkanmuodostuksen ongelmakohtien löytämiseksi ja korjaamiseksi, koska ne tarjoavat tietoa mihin suuntaan palkkaus alalla kehittyy, toteaa sopimusalavastaava Mäkelä.
Rahoitusalan työehtosopimusosapuolet tekevät yhteistyötä tilastotyöryhmässä, johon kuuluvat edustajat. Tilastoja käytetään muun muassa palkkakeskustelumallin ja tasa-arvotilanteen seuraamisen.
Tilastotyöryhmässä on edustajat Finanssialan Keskusliitosta, Palvelualojen työnantajista PALTAsta, Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta, ammattiliitto Noususta,Ylemmät toimihenkilöt YTN:stä sekä Ammattiliitto Prosta.