Eduskunta keskustelee tiistaina valtion omistajaohjauspolitiikasta, jonka hallitus linjasi viime viikolla.
Pääministeri Juha Sipilä sanoi eduskunnassa, että valtion omistamisesta on tehtävä yhteiskunnan aktiivisen uudistamisen väline. Uudistamisen työkaluksi hallitus perustaa kehitysyhtiön, jonka tehtävänä on tarjota valtion omistamille yhtiöille luonnollinen kehityspolku yhtiöiden uusiutumiseksi ja omistusrakenteen kehittämiseksi.
Kehitysyhtiö mahdollistaa Sipilän mukaan irrotettujen pääomien käyttämisen uuden yritystoiminnan synnyttämiseen, kehitysyhtiön salkussa olevien yhtiöiden pääomarakenteen vahvistamiseen ja yritysjärjestelyiden tehokkaaseen toteuttamiseen.
Kehitysyhtiöön siirtyy ensimmäisessä vaiheessa Nesteen, Posti Groupin, Vapon, Altian, Ekokemin, Nordic Morningin, Raskoneen, Arctian ja Kemijoki Oy:n osakkeita.
Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan valtionyhtiöt ovat luoneet työtä ja vaurautta suomalaiseen yhteiskuntaan, mutta viimeksi kuluneiden kahdenkymmenen vuoden aikana kansallisomaisuutta on hävitetty ulosmyynnillä. Voittajina ovat olleet ulkomaalaiset pelurit.
– Hallituksen kaavailemassa valtionyhtiöiden ”kehittämisyhtiössä” on kysymys Keskustan vaalisloganista ”Suomi kuntoon”. Tosin kansalle ei kerrottu ennen vaaleja, että sloganin oikea versio oli ”Suomi myyntikuntoon”, Arhinmäki veisteli.
Hän muistutti, että samaan aikaan hallitus on yhtiöittämässä sosiaali- ja terveyspalveluja sekä yhteisiä teitä, raiteita ja vesiväyliä.
– Kaikki on kaupan, kun Sipilä, Soini, Stubb ja Berner laittavat Suomea myyntikuntoon.
Gasumin ja Fortumin omistusraja nousee
Arhinmäki muistutti, että vasemmistoliitto vastusti ainoana puolueena talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa Fortumin Caruna-kauppoja, luonnollisen monopolin myymistä ulkomaalaisille pääomasijoittajille.
– Fortumin Caruna-kauppojen virheistä maksavat sähkön käyttäjät kovan hinnan.
– Onneksi muutkin ovat nyt heränneet ja jatkossa Gasumissa sekä Fingridissä valtion omistuksen pitää olla yli puolet. Herää kuitenkin kysymys, miksi vesivoimasta eli Kemijoki Oy:stä ollaan valmiita luopumaan. Onhan vesivoima luonnollinen monopoli, jota tarvitaan kriisitilanteissa ja säätövoimana.
Sipilä sanoi, että Gasumin ja Fingridin omistusrajan nostamisella nollasta 50,1 prosenttiin linjataan valtion kaasu- ja sähköverkkojen olevan valtion strategista omistusta myös pitkällä tähtäimellä.
– Kemijoki Oy:ssä määriteltyä strategista intressiä ei ole ollut tähänkään asti ja omistusrajaa ollaan pudottamassa nollaan. Kemijoen osalta mahdollinen myyntipäätös edellyttää osakassopimuksen solmimista nykyisten omistajien kesken. Mitään muutoksia valtion omistukseen ei ennen sitä tehdä, sanoi Sipilä.
Veroparatiiseja ei hyväksytä
Sipilän mukaan yhteiskuntavastuusta on tehtävä valtionyhtiöiden perusarvo.
– Yhteiskuntavastuun kantamisen tulee näkyä muun muassa seuraavin tavoin: verot maksetaan siihen maahan, missä tulos syntyy, verotuksen minimointi esimerkiksi veroparatiiseja käyttäen ei ole hyväksyttävää ja henkilöstön hyvinvointiin ja kehittymismahdollisuuksiin panostetaan.
Hallitus myös puolittaa yhtiöiden johdon uudet irtisanomiskorvaukset.
Arhinmäki piti omistajapoliittisissa linjauksissa hyvänä, ettei veroparatiisien käyttöä valtionyhtiöissä hyväksytä.
Postin pilkkomisen Arhinmäki sanoi johtavan kermankuorintaan, jossa kannattavasta toiminnasta yksityiset tekevät voittoa ja veronmaksajat kustantavat kannattamattoman toiminnan.
– Tämä voi johtaa yleispalvelun heikentämiseen. Jopa uusliberalistien esikuva Margaret Thatcherille Britannian postin, Royal Mailin, yksityistäminen oli ”a step too far”, askel liian pitkälle.