Työttömien tukitoimet ja työnvälitys saivat aikaan tiukan sanailun tiistaina Helsingin Narinkkatorilla, kun kansanedustajat Silvia Modig (vas.) ja Juhana Vartiainen (kok.) pääsivät vastaamaan työttömien lähettämiin kysymyksiin Ääni työttömälle -kampanjan avajaistilaisuudessa.
Kampanjalla halutaan tuoda työttömien mielipiteet esille ja antaa heille kasvot. Yleisö eli mukana parivaljakon kiivaassa sanailussa.
– Työllistämistoimet eivät ole ratkaisu työttömyyteen, Vartiainen sanoo.
Modig muistuttaa omasta työpaja-historiastaan. Jokainen tarvitsee hänestä uuden mahdollisuuden. Vartiainen väittää, että Modig olisi fiksuna ja kyvykkäänä ihmisenä selvinnyt ilman työpajatoimintaakin.
Vartiaisen mielestä työllistämisvarat tulisi osoittaa suoraan yrityksille. Modig kehottaa hallitusta pitämään huolta koulutuksesta ja työttömyysturvasta.
– Yhä useampi syrjäytyy johtuen kurjennuksista.
Yleisö kannustaa Modigia kovaäänisesti.
”Työehtoihin vain minimipalkka”
Kokoomuksen Vartiainen moitti miltei jokaisen puheenvuoronsa lopussa SAK:ta. Välillä saivat huutia muutkin.
– SAK ja EK estävät työllisyyden nousun. Aina kun työttömyys hieman putoaa, ay-liike vaatii isoja palkankorotuksia.
Saman tien nuori mies huutaa yleisöstä:
– Kuka on vaatinut palkankorotuksia?
Yleisö remahtaa nauruun. Vartiainen vastaa, että huutajan ammattiliitto.
– Ei ole, kuuluu paheksuva vastaus.
Vartiainen esittää, että palkankorotuksista tulisi pitäytyä, kunnes työttömyysaste on vain viisi prosenttia. Häneltä kysytään, kuinka pienipalkkaiset selviäisivät hinnannousuista. Selvää vastausta ei tule, mutta lopulta Vartiainen muistuttaa sosiaalituista.
Työehtosopimuksissa tulisi hänen mukaansa sopia vain minimipalkoista. Siellä täällä yleisö puistelee päätään.
Työttömät vaativat ratkaisuja
Kun kansanedustajat Tarja Filatov (sd.) ja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) ottelevat työttömyyden hoitokeinoista, yleisö keskeyttää:
– Ratkaisuja, huutaa nuori työtön.
Filatov muistuttaa, että työttömyyden hoitoon menee asumistuet mukaan laskien 5 – 6 miljardia vuodessa. Hänen mukaansa kulut pienenisivät, jos työttömät saisivat käyttöönsä puolivuotisen työmarkkinatuen arvoisen työllistämissetelin.
Keskustan Heikkinen uskoo työttömyyden vähenevän nostamalla koululaisten työnhakutaitoja ja työelämätietoutta. Kouluttajiksi hän esittää TE-keskusten väkeä.
Kumpikin pitää perustulokokeilua hyvänä. Filatov toivoo sen vähentävän byrokratiaa. Hän harmittelee, etteivät tukijärjestelmät jousta elämäntilanteen mukaan. Työttömyys-, opinto- ja vanhempaintuet on rajattu tiettyyn elämäntilanteeseen ja jokaista tukea pitää hakea erikseen.
– Saimme läpi työttömille 300 euron ansiotulon työttömyysturvaa vähentämättä. On käynyt ilmi, että se voi leikata asumistukea riippuen siitä, kuinka ansio jaksottuu. Tähän täytyy saada jokin tolkku.
Yleisö hakee hernekeittoa ja jonottaa makkaroita. Tammikuussa sähköasentajaksi valmistunut Anni Ursin käy hakemassa ruokakassin.
– Kouluaikana olin yli vuoden työssä. Olen hakenut kahdeksaan eri paikkaan, eläinkaupasta varastoihin ja sähköasentajaksi. Nyt työkkäristä tuli kolme pakkopaikkaa. Pitäisi työttömälläkin olla jokin oikeus, ettei mihin tahansa tarvitse suostua.
Ääni työttömälle -kampanjan järjestävät SAK, Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys TATSI ja Työttömien Valtakunnallisen Yhteisjärjestö TVY.