Työllistämiskeinoja etsittiin keskiviikkona urakalla työministeri Jari Lindströmin (ps.) koolle kutsumassa pyöreän pöydän keskustelussa. Tarkoituksena oli löytää uusia työllistämiskeinoja.
Iltapäivällä puoli neljältä alkaneen palaverin odotettiin kestävän useita tunteja.
Elinkeinoelämän keskusliitosta, SAK:sta, STTK:sta ja Akavasta ideointiin osallistui keskusjärjestön lisäksi neljä keskeistä ammattiliittoa kustakin. Kuntatyönantajista ja Suomen Yrittäjistä mukana oli molemmista yksi asiantuntija.
Työmarkkinajärjestöiltä ja Suomen Yrittäjiltä odotetaan uusia ideoita työpaikkojen luomiseksi ja työllistämiskynnyksen madaltamiseksi.
Jaetaan työtä osa-aikalisällä
Toimihenkilökeskusjärjestön STTK:n johtaja Jukka Ihanus listasi keskiviikkona blogissaan kymmenen keinoa työttömyyden hoitamiseksi.
Ihanus esittää työn jakamista siten, että osa-aikatyöhön jäävä yli 58-vuotias konkari saisi erityistä osa-aikalisää ja työtön työpaikan. Yhden hengen yrityksiä houkutettaisiin palkkaamaan ensimmäinen työntekijä alentamalla työnantajamaksuja 40 prosentilla ensimmäiseltä vuodelta ja toiselta 20 prosentilla.
Esitys työnäytteestä loppukesällä
Lindströmin omia esityksiä ei aiota pyöreän pöydän keskustelussa käydä läpi. Kiistelty esitys työnäytteestä etenee ministeriön valmistelussa omia polkujaan. Sitä ei odoteta ennen juhannusta.
Työministeri on tiukan paikan edessä, sillä hallituksen tavoitteena on luoda 110 000 uutta työpaikkaa ja nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin hallituskauden aikana. Maaliskuussa oli 351 000 työtöntä työnhakijaa ja työllisyysaste oli 68 prosenttia.
Tänä vuonna työttömien työnhakijoiden määrä nousee työ- ja elinkeinoministeriön ennusteen mukaan 358 000 ihmiseen. Ensi vuonna määrän oletetaan laskevan takaisin 351 000 työttömään. Heistä pitkäaikaistyöttömiä olisi 139 0000.
Kilpailukykysopimus tuo onnistuessaan hyvä mahdollisuudet uusiin työpaikkoihin. Jos sopimus karahtaa kiville, tavoite karkaa kauemmaksi.