Työttömyysturvasta leijonanosan maksaa Suomessa valtio, Ruotsissa työnantajat. Suomessa työnantajien osuus on edelleen pienenemässä, kun työnantajan työttömyysmaksuista osa siirretään ensi vuoden alusta palkansaajien maksettavaksi.
Palkansaajien maksuosuus oli Ruotsissa ja Suomessa samalla tasolla eli 11 prosentissa vielä 2011.
Ruotsissa yritykset maksoivat työttömyysturvasta 77 prosenttia, Suomessa 26 prosenttia. Naapurimaassa valtion osuudeksi jäi 12 prosenttia, meillä 63 prosenttia.
Palkansaajien tutkimuslaitoksen projektitutkija Matti Kari vertasi Suomen työttömyysmenoja Ruotsin, Tanskan ja Saksan vastaaviin. Juuri näistä maista on haettu malleja työttömyysturvamme muuttamiseksi.
Ainoastaan Ruotsissa julkisen talouden osuus työttömyysturvan rahoituksesta on pieni, 12 prosenttia.
Tanskassa julkisen sektorin osuus on peräti 69 prosenttia, mutta yritysten nolla. Saksassa julkisen talouden osuus on 64 prosenttia, ja loppu jakautuu tasan työnantajien ja työntekijöiden kesken.
Noin 55 060 euron menetys vuodessa
Matti Kari muistuttaa, että työttömyydestä seuraa julkiselle taloudelle, työnantajille ja työntekijöille muunkinlaisia kuluja. Valtio ja kunnat menettävät veroja ja maksuja, työnantajalle tulee kustannuksia irtisanomisista ja työttömäksi jäänyt menettää ansionsa.
– Lisäksi ammattitaidon vanheneminen ja sen myöhempi uusiminen maksavat, samoin työttömyydestä aiheutuvat sairauskustannukset.
Kari vertasi, millaisia menetyksiä yksinäisen, perheettömän n. 2 400 euroa ansaitsevan miehen jääminen työttömäksi aiheuttaa. Työttömyysturvan lisäksi laskelmassa ovat mukana valtion ja kunnat saamatta jäävät verot ja maksut sekä työttömän menettämät ansiotulot.
Suomessa työttömyydestä aiheutuu vuodessa 55 060 euron menetys yhtä työtöntä kohti. Ruotsissa työttömyyden hinnaksi tulee 59 116 euroa, Saksassa 53 980 euroa ja Tanskassa 50 437 euroa vuodessa.
Kari huomauttaa, että summat ovat keskiarvoja.
Työttömyysmenoiksi tulisi hänen mukaansa laskea myös irtisanomiskustannukset, mutta niistä ei saatu tarkkoja lukuja. Joka tapauksessa irtisanomiskustannukset ovat Suomessa pienemmät kuin Ruotsissa ja Saksassa. Ruotsissa on pidemmät irtisanomisajat, ja Saksassa on käytössä irtisanomisraha.