Metalliliiton liittohallitus päätti viime perjantaina äänestyksen jälkeen äänin 12–8 esittää liittovaltuustolle hyväksyttäväksi neuvottelutulosta. Äänestystulos ei noudattanut ryhmärajoja, vaan puolesta ja vastaan äänesti molemmista poliittisista ryhmistä.
– Nyt on mielestäni turha jakaa ihmisiä vastuunkantajiin ja vastuuttomiin. Metalliliiton kanta neuvottelutulokseen ratkaistaan lopullisesti 10.6. kokoontuvassa Metalliliiton liittovaltuuston kokouksessa. Mikäli valtuusto hyväksyy neuvottelutuloksen, sen jälkeen demokratia on toteutunut ja pulinat pois, sanoo liittosihteeri ja Metallin Vaikuttajien ryhmänvetäjä Turja Lehtonen sanoo ja korostaa samalla äänestämistä normaalina osana demokratiaa.
– Metalliliitto on aina kantanut vastuunsa hankalissa tilanteissa, nyt vain kiky-sopimuksen hintalappu oli liian kova yksimielisesti hyväksyttäväksi.
Ylityökorvaukset kolmivuorotyöstä pois
Lehtonen muistuttaa, että erilaisia talouskasvua kannustavia sopimuksia on tehty jo kuuden vuoden ajan. Palkansaajien reaaliansioita laskemalla on luvattu kilpailukyvyn kasvavan, mutta käytännössä ne ovat kasvattaneet vain osakkeenomistajien osinkoja.
– Tämäkin neuvotteluratkaisu on tehty niin, että työajan pidentämisellä esimerkiksi keskeytymätöntä kolmivuorotyötä tekeviltä työntekijöiltä käytännössä viedään ylityökorvaukset. En myöskään usko sopimuksen työllisyysvaikutuksiin. Kolmivuorotaloissa se tarkoittaisi kymmeniä lomittajia vähemmän kuin nyt. Miksi palkansaajien pitäisi taas kantaa tästä vastuu?
Ei ryhmäpäätöstä
Lehtosen mukaan Metallin Vaikuttajien hallitusryhmässä ei tehty asiasta ryhmäpäätöstä.
– Meillä jokainen saa ajatella itse – onhan tunnuksemme ”Sinun äänesi liitossa”. Jokainen hallitusryhmämme jäsen päätyi tähän lopputulokseen ihan itse, Lehtonen kertoo.
Lehtosen mukaan Metalliliitto kävi neuvotteluja vastuullisesti, myöntäen, että maan taloudellinen tilanne on hankala.
– On kuitenkin otettava huomioon, että kiky-sopimuksessa työnantajat ovat jo saamassa niin monella kauhalla, että tässä työehtosopimuksen soveltamisessa olisi odottanut työnantajilta edes pientä inhimillisyyttä, Lehtonen sanoo.