Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton ja Animalian eduskuntapuolueille tekemässä kyselyssä vasemmistoliitto ja vihreät saivat parhaat arvosanat. Perussuomalaiset jäi viimeiseksi.
– On erittäin ilahduttavaa, että jopa viisi seitsemästä puolueesta kannattaa liikkumista estävien rakenteiden, kuten emakkohäkkien ja parsinavetoiden kieltoa. Nämä eläinten pitotavat ovat yksi vakavimmista tuotantoeläinten oloihin liittyvistä epäkohdista, joihin on saatava muutos, sanoo vs. toiminnanjohtaja Mai Kivelä Animaliasta.
Kysymyksestä olivat samaa mieltä muut eduskuntapuolueet paitsi keskusta, joka on osittain eri mieltä ja perussuomalaiset, joka on täysin eri mieltä.
Emakkoja pidetään Suomessa kääntymisen estävissä porsimishäkeissä noin yhdeksän viikkoa jokaisen porsimisen yhteydessä. Häkit estävät tutkitusti emokoiden normaalin sosiaalisen kanssakäymisen, porsaiden hoivaamisen ja aiheuttavat vakavia hyvinvointiongelmia.
Samasta syystä turkistarhauksen lakkauttamista kokonaan kannattavat vasemmistoliitto ja vihreät. Muut puolueet ovat eri mieltä.
Valvonnan tehostamiselle vähän tukea
Eläinsuojelun valvonnan tehostaminen ei kuitenkaan saa laajaa puolueiden tukea. Sitä kannattaa vasemmistoliiton ja vihreiden lisäksi vain SDP.
– On huolestuttavaa, että vain kolme puoluetta kannattaa eläinsuojeluvalvonnan tehostamista. Valvonnassa ja epäkohtiin puuttumisessa on kuitenkin paljon parannettavaa, sillä Eviran tuoreen raportin mukaan EU:n velvoittamissa otantaan perustuvissa eläinsuojelutarkastuksissa jopa 23 prosentissa havaittiin puutteita, sanoo vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist SEYstä.
Eläinsuojelulaki 20 vuotta vanha
Vasemmistoliittoa maa- ja metsätalousvaliokunnassa edustava Jari Myllykoski puolusti eläinsuojelulain uudistusta Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton ja Animalian järjestämässä tilaisuudessa. Suomen eläinsuojelulaki on 20 vuotta vanha ja järjestöjen mielestä jäänyt jälkeen muiden Pohjoismaiden kehityksestä ja viimeisimmästä tutkimustiedosta
– Hienoa, että järjestöt ovat pitäneet esillä eläinsuojelulain uudistusta. Lain päivitys on enemmän kuin ajankohtainen. On toivottavaa, että hallitus tuo lakiesityksen eduskuntaan. Tulevan lainsäädännön tulee olla rohkea askel edistää eläinten eettistä kohtelua. Se on tuotanto- ja lemmikkieläinten kohdalla ainoa oikea tie. Hallituksen on kuunneltava käytyä kansalaiskeskustelua.
Hyvät arvosanat saaneelle vasemmistoliitolle eläinten eettinen kohtelu on Myllykosken mukaan itsestään selvä tavoite.
– Ehdotin syksyllä, että teurastamot ja eläintilat voisivat ottaa käyttöön digitaalisen valvonnan. Vapaaehtoisen valvonnan edistäminen olisi kaikkien etu. Lähtökohtaisesti toki se olisi eläinten kohtelun ”vakuutus”, mutta erityisesti suomalaisen vastuullisen tuottajan näyteikkuna, jolla kerrotaan kuluttajille, miten eläimiä todella kohdellaan. Tuottajien kuorma eri tarkastusmenettelyistä on raskas ja kallis. Menettelyllä pääsisimme hallituksen tavoitteeseen vähentää byrokratiaa.
Myllykosken mukaan alkuperämerkintöjä tulee laajentaa koskemaan myös eineksiä ja joukkoruokailuja.
– Tällä hetkellä emme aina voi tietää, missä ja millaisissa oloissa syömämme ruoka on tuotettu. Eineksissä on liikaa ulkolaista ruokaa. Vasemmistoliitto kannattaa lähi- ja luomuruokaa kouluihin, päiväkoteihin ja työpaikoille. Silloinkin voittajia olisivat eläimet, suomalaiset tuottajat ja meistä jokainen.