Kuntien rooli on määritelty tarkkaan perustuslaissa, mutta maakuntien toteutuessa niiden asema muuttuu. Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä joukko muita palveluja siirtyy maakuntien vastuulle. Maakuntien päättäjät valitaan suorilla vaaleilla.
– Perustuslain mukaan nimenomaan kuntien ihmisillä ja asukkailla on itsehallinto-oikeus. Kuntia suurempien alueiden itsehallinnon järjestämisestä ei sanota muuta kuin että ne säädetään lailla, toteaa perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.).
– Mielestäni tulee pohtia, että pitäisikö maakuntien tehtävistä ja verotusoikeudesta lähteä tekemään perustuslain muutosvalmisteluja, koska tulevaisuudessa kunnilta lähtee valtaosa tehtävistä. Niistä tulee lähinnä yhteisöllisiä asukkaiden yhteenliittymiä, jotka toki huolehtivat lähipalveluista.
Kunnista tulee lähinnä yhteisöllisiä asukkaiden yhteenliittymiä.
– Maakunnat olisi aiheellista nostaa perustuslakiin itsehallinnollisina yhdyskuntina, jos niille on tarkoitus antaa näin paljon valtaa. Se olisi asianmukainen tapa kohdella ja järjestää ikään kuin itsehallinnollisina kuntina.
Ruotsista mallia maakuntien sääntelyyn
Maakuntatasolle on kaavailtu melko laaja yleistoimivalta ja jossain vaiheessa jopa verotusoikeus.
– Kyllähän niitä pitäisi tarkkaan säädellä, Lapintie toteaa.
Hän muistuttaa, että Ruotsissa landstingetit on määritelty kunniksi. Niitä koskee sama lainsäädäntö kuin kuntia. Asukkailla on itsehallinto, valitusoikeus sekä osallistumismahdollisuus.
– Ruotsin mallin mukaan maakunnilla olisi sekä oikeuksia että velvollisuuksia asukkaitaan kohtaan. Tämä on syytä ottaa lainvalmistelussa vakavasti huomioon, kun maakunnat mullistavat kuntien roolia.
Yksityisten palvelujen valvonta
Mahdollisesti valvonnasta syntyy ongelmia, jos sote-palvelujen järjestäminen siirretään yksityisille yrityksille. Eniten häntä huolestuttaa toiminnan julkisuus, ja se miten tällaisessa tilanteessa tapahtuu valvonta tapahtuu.
– Tätä on syytä tarkkaan miettiä, jotta se noudattaa perustuslain avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.
Hän huomauttaa, että julkisia tehtäviä voidaan siirtää yksityisille, mutta julkisen vallan velvoite pitää huolta perusoikeuksista ei katoa mihinkään.
– Julkisen vallan velvoitteena on valvoa, että yksityinen hoitaa samalla tavalla kuten palveluja tilattaessa tulee valvoa.
Ihmisten on saatava tasavertaisesti palveluja olivatpa tuottajat yksityisiä tai julkisia. Julkisten vallan on varmistettava, että myös syrjäseuduilla on palveluja.
– Yksityiset toimijat eivät mene syrjäseuduille ja haja-asutusalueilla. Julkisen vallan on valvottava, että myös siellä palvelut ovat riittävän laadukkaita ja tasokkaita.