Eduskunta keskusteli torstai-iltana yli neljä tuntia hallituksen esityksestä, jolla pakolaisten perheenyhdistämistä vaikeutetaan. Esityksen puolustaminen jäi lähes pelkästään perussuomalaisten vastuulle. Pääministeripuolue keskustasta ei käytetty yhtään puheenvuoroa. Kokoomuksesta Ben Zyskowicz ilmestyi paikalle vasta yli kahden tunnin jälkeen, kun oppositiosta oli kutsuttu hallituspuolueiden edustajia luikertelijoiksi.
Perussuomalaiset piti ennen juhannusta lopullisesti hyväksyttävää lakia voittona.
– Perussuomalaisten toimet hallituksessa alkavat nyt näkyä, ja tämä säädettävä toimeentuloedellytys on selkeä osoitus siitä, kuten täällä jo muutama edustaja on vähän epäillytkin. On hienoa, että niin sanotussa Nuivassa Vaalimanifestissa vuonna 2010 kirjatut tavoitteet ovat nyt osaksi osa hallitusohjelmaakin, kehui kansanedustaja Juho Eerola (ps.), joka viime vuoden hallitusneuvotteluissa veti maahanmuuttopoliittista linjausta kirjoittanutta työryhmää.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson piti perussuomalaisten hallituksessa tekemää politiikkaa mielenkiintoisena.
– Kun kaikki muut vaaleissa annetut lupaukset on petetty, kun on leikattu työttömiltä, kun on leikattu eläkeläisiltä, kun palkansaajien asemaa heikennetään, niin te ilakoitte täällä siitä, että saatte yhden asian läpi: lakimuutoksen, joka heikentää erittäin epävarmassa asemassa olevien lasten asemaa ja vaikeuttaa Suomessa turvapaikan saaneiden ihmisten kotoutumista ja elämää täällä. Tämä on ilmeisesti teidän poliittisen ajattelunne ydinkysymyksiä. Käsittämätöntä.
Kolmella työllä tulotasolle
Anna Kontulan (vas.) mukaan Suomen toimeentuloedellytyksiin liittyy monia ongelmia, muun muassa se, että tulorajat ovat EU-vertailun huippua.
– Toinen iso ongelma, mikä liittyy toimeentuloedellytykseen, on sen laaja viranomaisharkinta. Tämä johtaa siihen, että kun missään ei ole tarkkoja summia, missään ei ole tarkkoja ehtoja, niin ihmisten — silloin, kun he harkitsevat perheenyhdistämishakemuksen jättämistä, mikä saattaa olla hyvin pitkä, hankala ja kallis prosessi, edellyttää matkustamista ja investointeja — ei ole mahdollista tietää, kuinka suuri todennäköisyys hakemuksella on mennä läpi.
– Törmäsin tässä vastikään esimerkkiin, jossa joku onneton maahanmuuttajasiivooja oli ottanut kolme eri työtä saadakseen toimeentulovaatimuksen edellyttämän tulotason. Hän oli saanut kielteisen päätöksen sen takia, että Maahanmuuttovirastossa ei uskottu, että kukaan pystyy tekemään kolmea työtä kovin pitkään, vaikka nämä suuntaa antavat tuloedellytykset täyttyivätkin.
Perheenyhdistämiset romahtivat jo
Li Andersson piti surullisena, että kaikki eduskuntapuolueet ovat vuorollaan osallistuneet ulkomaalaisten perhe-elämän vaikeuttamiseen. Perheenyhdistämisien määrä on romahtanut jo aiempien tiukennusten takia. Vuodesta 2011 vuoteen 2012 laskua oli 70 prosenttia. Vuonna 2014 hakemuksia jätettiin 625.
– Erityisen kovaa ehtojen tiukennukset ovat iskeneet yksin tulleisiin alaikäisiin. Vuonna 2012 tehtiin yksi myönteinen päätös 37 hakemuksesta, vuonna 2013 yksi myönteinen 157:stä ja vuonna 2014 kymmenen myönteistä 43:sta, Andersson sanoi.
– Käytännössä tämä lakimuutos tarkoittaa, että hallitus haluaa estää pakolaisten ja turvapaikan saaneiden oikeuden perhe-elämään kokonaan. Tämä on äärimmäisen raakaa ja äärimmäisen epäinhimillistä politiikkaa. Julkisuudessa hallituspuolueiden edustajat kertovat, miten konfliktien keskellä tulisi auttaa etenkin haavoittuvaisessa asemassa olevia naisia ja lapsia. Käytännössä hallitus nyt vaikeuttaa kotoutumista ja jättää todella kovia kokeneita alaikäisiä lapsia yksin sekä hädässä olevia naisia ja lapsia ihmissalakuljettajien armoille, kun he jäävät ilman turvallisia reittejä pois konfliktialueilta.
”Vasemmisto ja vihreät kuorruttavat sontakasan”
Perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen muisteli aiemmin viikolla eduskunnassa vietettyä hiljaista hetkeä Orlandon joukkomurhan vuoksi.
– Näitä iskuja on ollut Euroopassa, joka puolella, päivittäin saa lukea. Haluammeko me tänne niitä? Siksi näitä lakeja säädetään. Ja tämä on se vihervasemmiston keino saada näitä iskuja tänne.
– Se on aina ollut näin, että kommunistit, vasemmisto, vihreät ovat osanneet selittää asiat, kuorruttaa niin sanotusti sontakasan hyvin nätiksi. Mutta siellä alla on jotakin muuta. Siihen, kun astuu, niin kyllä alkaa tapahtua.
Simon Elo muistutti perussuomalaisten kriitikoille, että hallituksella on yhtenäinen linja.
– Ei tämä politiikka nyt pelkästään perussuomalaisten politiikkaa ole. Tämä on hallituksen yhtenäistä politiikkaa, jota edustaja Zyskowicz ansiokkaasti myös puolustaa.
Zyskowicz puolusti esitystä sillä, että Suomeen on tultu siinä käsityksessä, että täältä saa muita maita helpommin oleskeluluvan kansainvälisen suojelun perusteella ja helpommin perheensä perässään.