Euroopan tutkimusneuvosto ERC on myöntänyt Suomeen ennätysmäärän tutkimusrahaa. Ankarasti kilpailtua ERC-rahoitusta sai vuoden 2015 haussa peräti 18 suomalaistutkimusta.
– ERC:n rahoitus merkitsee tukijalle merkittävää arvostusta. Myös yliopistot kertovat mielellään tutkijoidensa ERC-rahoituksesta, kertoo Suomen Akatemian tiedeasiantuntija Hannele Lahtinen.
ERC rahoittaa korkeatasoista eurooppalaista tieteellistä tutkimusta. Erityistä painoa pannaan Lahtisen mukaan uusia uria avaaville tutkimushankkeille.
Tutkimusrahaa saa noin 10 prosentille hakemuksista. Suomessa onnistumisprosentti on ollut pienempi, mutta nyt nousussa.
Hyvänä Lahtinen pitää sitä, että rahoituksessa jaolle ovat päässeet useat tutkimuslaitokset.
– Ei ole ratkaisevaa, mistä hakemus tulee. Rahoitus riippuu tutkimushankkeen tasosta ja tietenkin hakemuksen onnistumisesta.
Rahoitusta saaneet tutkijat työskentelevät Aalto-yliopistossa, Helsingin yliopistossa, Ilmatieteen laitoksella, Itä-Suomen yliopistossa, Jyväskylän yliopistossa, Tampereen teknillisessä yliopistossa ja Turun yliopistossa.
Rahoitettujen hankkeiden joukossa on kolme humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen hanketta. Aikaisemmin niitä on Suomeen myönnetty vain yksi.
Kertooko rahoitusennätys Suomen tieteen vai hakemusten tason noususta?
– Toivotaan, että kyse on molemmista.
Lahtisen mukaan hakukoulutuksella on yhä suurempi merkitys. Yliopistot preppaavat hakijoita järjestämällä koulutusta laadukkaiden hakemusten kirjoittamiseen. Suomen Akatemia järjestää haastattelukoulutusta hakijoille.
Maailman suurin rahoitusohjelma
ERC:n tutkimusrahoitusohjelma käynnistettiin vuonna 2007. Vuoden 2007 – 2013 välisenä aikana rahaa on jaettu kaikkiaan 7,5 miljardia euroa.
Vuonna 2014 käynnistyneeseen Horisontti-ohjelmaan rahaa budjetoitiin 14 miljardia euroa.
Kaikkiaan ERC-ohjelmiin kytkeytyviin tiede- ja innovaatio-hankkeisiin on suunniteltu budjetoitavaksi peräti 80 miljardia euroa.
– Kyseessä on maailman suurin tutkimus- ja innovaatio-ohjelma, Lahtinen sanoo.
Kolme tasoa
Urallaan vakiintuneiden tutkijoiden Advanced Grant -rahoitusta myönnettiin Suomeen 7 hakijalle. Tutkijanuran alkuvaiheeseen myönnettävää Starting Grant -rahoitusta sai 5 hakijaa. Edistyneemmille tutkijoille tarkoitettua Consilidator Grant -rahoitusta myönnettiin 6 hakijalle.
Rahoitus on tarkoitettu viideksi vuodeksi. Aloittaville tutkijoille maksimimäärä on 1,5 miljoonaa euroa. Edistyneiden consolidator-tutkijoiden rahoitus on enimmillään 2 miljoonaa euroa ja vakiintuneiden tutkijoiden Advanced-tasolla rahaa myönnetään korkeintaan 2,5 miljoonaa euroa.
Professorina Itä-Suomen yliopistossa toimiva musikologi Helmi Järviluoma on yksi vakiintuneille tutkijoille myönnettävän Advanced Grant-rahoituksen saajista. ERC-rahoitusta saaneessa tutkimushankkeessa tutkitaan, miten aistitut ympäristöt ja ihmisten kokemukset ovat muuttuneet eri sukupolvien aikana. Laajan empiirisen tutkimuksen kohteena ovat eri sukupolvet 1930-luvulla syntyneistä nykypäivän diginatiiveihin.