Kilpailukykysopimuksen kattavuus on edelleen auki. Jos hallituksen tavoite 90 prosentin kattavuudesta toteutuu, suomalaisten verotus kevenee 515 miljoonalla eurolla.
Pääministeri Juha Sipilä arvioi kesäkuun puolivälissä, että sopimuksen kattavuus olisi 86,5 prosenttia. Tällä kattavuudella verotus kevenisi sata miljoonaa vähemmän kuin 90 prosentin kattavuudella.
Vuokratyö hiertää edelleen
Puuttuvat prosentit isompiin veronkevennyksiin ovat kiinni ICT-, rahoitus- ja apteekkialan neuvotteluista, joista ensimmäisiä jatketaan jo keskiviikkona.
– Me aloitamme neuvottelut keskiviikkona. Isoimpana asiana on edelleen vuokratyökysymys, Ammattiliitto PROn ICT-sektorin johtaja Anssi Vuorio kertoo.
– Meillä täällä ICT-puolen operaattorikentällä käytetään vuokratyövoimaa huomattavasti enemmän kuin muilla toimihenkilöaloilla. Liiton työmarkkinatutkimuksen mukaan näyttää selkeästi siltä, että vuokratyöväki voi huonommin kuin muut työntekijät.
Vuorio ihmettelee, miksi vuokratyöväki on aina pahnanpohjimmaisena kaikissa tilastoissa.
– Myös vuositolkulla peräkkäin jatkettavat määräaikaiset sopimukset pitää saada poikki. Nämä ovat asioita, jota aiomme ajaa tällä kierroksella.
Myös Ammattiliitto PRON rahoitusalan neuvotteluja jatketaan tällä tai ensi viikolla.
– Neuvottelijamme palailevat vasta lomiltaan, mutta jonkin sortin ratkaisua yritetään aika nopeasti, PROn finanssisektorin johtaja Antti Hakala kertoo.
Apteekkien sopimus pienestä kiinni
Apteekkialan neuvottelut jatkuvat työnantajaliiton toimitusjohtajan Kirsi Mäkisen mukaan ensi viikon keskiviikkona.
– Olemme olleet kesän aikana yhteydessä farmasialiiton kanssa ja lähettäneet vastauksemme heidän ajatuksiinsa, Mäkinen kertoo.
Hänen mukaansa sopimus on loppupeleissä kiinni ”hyvin pienistä asioista”.
– Me olemme luopuneet kaikista paikallisen sopimisen edistämiseen liittyneistä vaatimuksistamme. Olemme tulleet paljon farmasialiittoa vastaan ja odotamme ensi viikolla heidän vastauksiaan. Niistä riippuu, syntyykö tästä sopimusta vai ei.