Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas kehuu venäläisiä jalkapallon MM-kisajärjestäjiä avoimuudesta ammattiliitojen kansainvälistä tarkastusryhmää kohtaan.
– Täytyy antaa tunnustus, ettei minkäänlaista salailua ilmennyt. Suomessakaan ei aina pääse työmaille yhtä avoimesti.
Suokas osallistui viime viikolla kansainväliseen ay-delegaatioon, joka kävi tarkastamassa Venäjän vuoden 2018 jalkapallon MM-kisojen stadionin rakennustöitä Sotšissa.
Kyseessä oli rakennustyöläisten kansainvälisen federaation BWI:n tarkastusryhmä. Järjestö on sopinut kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan ja Venäjän MM-kisat järjestävän organisaation kanssa, että BWI:n edustaja saavat käydä tarkastamassa kaikki kisapaikat rakennusvaiheessa.
Tarkastukset on katsottu tarpeellisiksi Qatariin annettujen vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen herättämän arvostelumyrskyn vuoksi.
Tarkastusryhmä koostui useiden maiden ay-edustajista. Suokas arvelee, että hänet haluttiin delegaatioon koska osaa venäjää.
Tarkastukset jatkuvat marraskuussa ja seuraava kohde on Pietarin jalkapallostadion.
Suokas oli viime keväänä vastaavanlaisessa delegaatiossa tarkastamassa vuoden 2018 talviolympialaisten suorituspaikkojen rakennustöitä Etelä-Koreassa.
Pienet palkat
Tarkastajat kiinnittivät erityisesti huomiota työturvallisuuteen ja työmaan muihin olosuhteisiin.
– Työturvallisuuskulttuuri Venäjällä ei ole Suomen tasoa, Suokas kommentoi.
Päätarkastajina toimivat venäläiset työsuojelutarkastajat ja he kävivät asiat läpi omien papereidensa ja venäläisten säädösten mukaan. Tässä suhteessa tarkastus oli Suokkaan mukaan perusteellista.
Työmaan olot olivat paremmat kuin Suokas osasi odottaa. Havaituista puutteista hän raportoi BWI:n päämajaan Geneveen.
– Pahin ongelma ovat palkat, ne ovat todella pieniä. Tuntipalkat olivat euroiksi muutettuina 1,15 euroa.
Sovittuja tuotantopalkkioita oli Suokkaan havaintojen mukaan jäänyt maksamatta.
– Syynä taitaa olla Venäjän taloudellinen tilanne. Ei ole rahaa.
Talviurheilukeskus jalkapallostadioniksi
MM-jalkapalloa pelataan Sotšin Olympiastadionilla, joka rakennettiin talviolympialaisia varten. Sen koommin stadionilla ei ole ollut käyttöä.
Suokkaan mukaan talviolympialaisia varten rakennetun stadionin muutostyöt jalkapalloareenaksi ovat mittavia. Työmaalla oli töissä 240 henkeä ja lisää ilmeisesti tarvitaan.
– Kaiken pitäisi olla ensi vuonna valmiina ja tekemistä näytti olevan vielä paljon.
Fifalle punainen kortti
BWI ja ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC ovat syyttäneet vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen järjestäjää Qataria pakkotyön sallimisesta. Osansa arvostelusta on saanut Fifa, jolle järjestöt ovat valmiita antamaan punaisen kortin piittaamattomuudesta törkeiden epäkohtien suhteen.
Qatar on myöntänyt noin tuhannen työntekijän kuoleman tapaturmaisesti rakennustöiden aikana. Suokkaan mukaan luku ei jää tuhanteen.
– Tällä menolla siellä kuolee tuhansia vierastyöläisiä ennen vuotta 2022. Qatar on todella törkeä tapaus. Köyhistä maista tulevia vierastyöläisiä ei näköjään pidetä ihmisinä lainkaan.
Kisat 11 kaupungissa
Venäjän jalkapallon MM-kisat pelataan 4.6 – 15.7.2018. Kisat on jaettu 11 paikkakunnalle. Kisojen pääareena on Moskovan massiivinen Luzhnik-stadion, jonne mahtuu remontin jälkeen 81 000 katsojaa.
Moskovan kahden stadionin ja Sotšin ohella MM-jalkapalloa pelataan Pietarissa, Kaliningradissa, Nižni Novgorodissa, Kazanissa, Samarassa, Volgogradissa, Saranskissa, Jekaterinburgissa ja Donin Rostovissa.
Karsinnat käynnissä
Karsintaottelut jalkapallon Venäjän MM-kisoihin ovat käynnissä. Suomi kohtaa torstaina Islannin Reykjavikissa ja sunnuntaina Suomella on vuorossa ottelu Kroatiaa vastaan.
Koska Helsingin Olympiastadion on remontissa, ottelu pelataan Ratinan stadionilla Tampereella.