Vegaanisia hampurilaisia, kebab-annoksia, suklaakakkuja, pizzaa, sipseillä täytettyjä vihiksiä eli vihannespiirakoita, vegaanista juustoa, majoneesia, jäätelöä… Mitä rasvaisempaa ja makeampaa, sen parempaa.
Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmästä on turha etsiä salaattireseptejä tai ravintoainetaulukoita.
Kaloreista tai terveellisyydestä ei puhuta eikä ruokia haukuta, ryhmässä ollaan sekä keho- että ruokapositiivisia. Ryhmässä ollaan häpeämättömän hedonistisia: tärkeintä on nautinto ja huumori.
Kuluneen vuoden aikana veganismi on murtautunut marginaalista aikakauslehtien palstoille, kauppojen myydyimpien valmisruokien listoille ja tuonut uutta potkua monille elintarvikealan yrityksille.
Monen mielestä Sipsikaljavegaanit ovat parasta mitä veganismille on Suomessa tapahtunut. Nyt myös eläinsuojelujärjestö Animalia huomioi ”Sipsarit” myöntämällä ryhmälle tämän vuoden Pro Animalia -palkinnon.
Kaveriporukan jutusta isoksi ilmiöksi
Animalian mukaan ryhmä on tehnyt merkittävää työtä veganismin valtavirtaistamiseksi. Sipsikaljavegaanit on raivannut tietä rennolle veganismille – ajatukselle siitä, että veganismi on hauska asia.
– Tämä ryhmä alkoi kaveriporukan tarpeesta saada tietoa kauppojen vegaanivalikoimista. Nyt se vaikuttaa suoraan siihen, mitä tuotteita kaupoissa on, kertoo Sonja Koskela ryhmän moderaattoritiimistä.
Ryhmän positiivinen ilmapiiri hälventää veganismiin liitettyjä ennakkoluuloja ja tekee veganismista helpommin omaksuttavan asian yhä useammalle. Sipsikaljavegaanit on merkittävästi vaikuttanut veganismitrendin leviämiseen Suomessa.
– Olemme olleet itsekin hämmentyneitä siitä, miten ryhmä on kasvanut yli 35 000 jäsenen kokoiseksi. Selvästi sillä on paljon vaikutusta, että ryhmässä ei syyllistetä ketään siitä mitä he syövät, vaan lähestytään veganismia positiivisesti, Koskeala sanoo.
Ei pelkkää porkkanan puremista
Animalia pitää Sipsikaljavegaaneissa erityisen merkittävänä ryhmän saavuttamaa suurta näkyvyyttä ja vaikuttavuutta.
– Kuluneen vuoden aikana veganismi on murtautunut marginaalista aikakauslehtien palstoille, kauppojen myydyimpien valmisruokien listoille ja tuonut uutta potkua monille elintarvikealan yrityksille. Vegaaninen ruoka on nyt helposti jokaisen ulottuvilla ja siitä saamme osaltaan kiittää Sipsikaljavegaanit-ryhmää, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä.
– Ryhmä on onnistunut vakuuttamaan kymmenettuhannet ihmiset siitä, että kasvissyönti ei ole porkkanan puremista, vaan se on hyvällä ruualla nautiskelua.
– Veganismin nousu on näkynyt suoraan myös kauppojen myyntitilastoissa, joissa tietyt vegaaniset valmisteet ovat nousseet monien suosittujen lihavalmisteiden ohi myyntimäärissä. Tämä jos mikä ilahduttaa eläinten ja ympäristön puolesta työskenteleviä, Kivelä sanoo.
Nyhtökaurasta eli Nyhtiksestä tai Vihiksistä ei olisi ilman Sipsareita tullut niin suosittuja. Arnoldsin vegaaniset donitsit ja Kolmen kaverin jäätelön kookospohjaiset jäätelöt saivat myös tukevaa markkinointiapua ryhmästä.
Ryhmässä jaetaan vinkkejä hyvää ”vegaanimättöä” tarjoavista ravintoloista ja esimerkiksi eräälle tamperelaiselle huoltoasemalla suunnataan nyt syömään vegaanisia hampurilaisia.
Sipsikaljavegaanit-ryhmässä käydyssä keskusteluketjusta sai alkunsa myös Töölössä sijaitseva vegaaninen nakkikioski.
Anti Animalia harhaanjohtavasta koulukampanjasta
Anti Animalia -palkinto myönnetään Atrian ja HKScanin Lihasta-viestintähankkeelle.
Hanke toteutti marraskuussa kouluille suunnatun Kotimaisen lihan viikon, jonka yhteydessä oppilaille tarjottiin tuotantoeläinten hyvinvoinnista tietoa, joka Animalian mukaan oli harhaanjohtavaa.
Mai Kivelä pitää tärkeänä, että tulevaisuuden päättäjät saisivat koulussa ajantasaista ja tarkkaa tietoa siitä, millaisia ongelmia tehotuotantoon liittyy sekä ilmasto- että eläineettisestä näkökulmasta.
– On turhauttavaa, että yritysten annetaan markkinoida näin suoraan kouluissa. Lasten tulee saada aitoa tietoa siitä, miten omilla kulutustottumuksillaan voi vaikuttaa eläinten hyvinvointiin ja ympäristönsuojeluun. Toivottavasti enää jatkossa tällaista suoraan lapsiin kohdistuvaa koulukampanjointia ei sallita.
Pro Animalia jaettiin 8. joulukuuta. Palkinto on jaettu vuosittain vuodesta 1987 lähtien. Anti Animalia -palkinto jaetaan, mikäli vuoden aikana on noussut esiin jokin eläimille erityisen negatiivinen ilmiö.