KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Pakistanilainen ateriapalvelu ajattelee makuaistia ja ilmastoa

Aur Chaawalin ruokalistalta löytyy tällainenkin annos, kalaruoka surmai korma rapean okran ja paistettujen chilien kera.

Aur Chaawalin ruokalistalta löytyy tällainenkin annos, kalaruoka surmai korma rapean okran ja paistettujen chilien kera. Kuva: IPS/Zofeen T. Ebrahim

Ylipainon ja diabeteksen kaltaiset elämäntapasairaudet lisääntyvät Pakistanissakin.

Karachi – IPS/Zofeen Ebrahim
3.12.2021 15.00

– Tasapaino on kaiken avain, pakistanilainen Alia Chughtai sanoo. Kaksi vuotta sitten journalisti Chughtai perusti elokuvantekijä Akhlaque Mahesarin kanssa Pakistanin suurimpaan kaupunkiin Karachiin tätä ajatusta toteuttamaan ateriapalvelun nimeltä Aur Chaawal (’Ja riisiä’).

Chughtain matka kohti terveellistä ruokavaliota alkoi omasta kokemuksesta vuosikymmen sitten.

– Kahdeksaan viikkoon en voinut syödä valkosipulia tai sipulia, perusaineksia joita ilman desiruuan valmistamista ei voi kuvitellakaan, Chughtai muistelee. Desi-sanalla viitataan Etelä-Aasian laajasti ottaen samaan kulttuuripiiriin kuuluvien maiden (Pakistan, Intia, Bangladesh) ihmisiin.

Vatsavaivojensa syyksi hän arvelee teollisten mausteiden väri- ja makuaineita.

– Ryhdyin tähän, koska minulla oli henkilökohtainen tarve saada puhdasta desiruokaa ilman huonoa öljyä, kemikaaleilla lastattuja mausteita ja elintarvikevärejä. Taistelen prosessoituja ruokia vastaan, sillä uskon niiden johtavan moniin vaivoihin. Minä uskon sydämellä kasvatettuihin kasviksiin ja hedelmiin, Alia Chughtai julistaa.

Aur Chaawalissa käytetään teollisesti tuotettujen mausteiden sijaan vanhanaikaisesti morttelia, jolla jauhetaan mausteet ja murskataan inkivääri, chili ja valkosipuli.

– Meidän tapamme laittaa ruokaa vaatii kieltämättä työtä, mutta se on puhdasta ja terveellistä.

Paikalliset raaka-aineet

Ateriapalvelun toiminta hakee tasapainoa kestävyyden, ravitsemuksen ja saavutettavuuden välillä.

– Teemme parhaamme, jotta raaka-aineemme olisivat paikallisesti tuotettuja, mukaan lukien erilaiset juustot ja jopa pastat, Mahesar sanoo.

Laadukkaiden tuotteiden etsiminen vaatii paljon tutkimusta, mutta yhtiökumppanit nauttivat siitä.

– Me saamme Sindhin pienistä kaupungeista mausteita, Punjabin Muzaffarabadista tiettyjä chililajikkeita, sahramia ja tattaria Gilgit-Baltistanin alueen Hunzasta, sinapinsiemeniä Lahoresta. Ruokaöljyn korvaavaa kirkastettua voita saadaan Sindhin Matiarista, Mahesar kertoo.

Ateriapalvelu toteuttaa Pakistanin Ravitsemus- ja ruokavalioyhdistyksen (PNDS) toivetta, että ruokayrittäjät edistäisivät entistä terveellisempiä ruuanvalmistustapoja ja ruokahävikin vähentämistä.

– Ravintoon ja elämäntapaan liittyvät ylipainon ja diabeteksen kaltaiset krooniset sairaudet lisääntyvät nopeasti Pakistanin aikuisten ja myös lasten keskuudessa, PNDS:n johtaja Fayza Khan sanoo.

– Jos perinteiset ruuat valmistetaan paremmilla tekniikoilla, ne ovat terveellisempiä kuin teollisesti tuotetut.

Ilmastovaikutukset minimoidaan

Kun Chughtai ja Mahesar ovat hienosäätäneet liiketoimintamalliaan, he ovat pyrkineet minimoimaan toimintansa ympäristö- ja ilmastovaikutukset.

– On velvollisuutemme ruokayrittäjinä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, huolehtia eläinten hyvinvoinnista ja suojella pienviljelijöitä ja ruokabisneksen työläisiä, Chughtai sanoo.

Alia Chughtai (toinen vasemmalta) ja Akhlaque Mahesar (keskellä) perustivat Pakistanin Karachiin ateriapalvelun Aur Chaawal, joka edistää entistä terveempiä ruokailutottumuksia ja ottaa terveellisyyden lisäksi huomioon ruuan ja sen valmistamisen ympäristö- ja ilmastovaikutukset.

Alia Chughtai (toinen vasemmalta) ja Akhlaque Mahesar (keskellä) perustivat Pakistanin Karachiin ateriapalvelun Aur Chaawal, joka edistää entistä terveempiä ruokailutottumuksia ja ottaa terveellisyyden lisäksi huomioon ruuan ja sen valmistamisen ympäristö- ja ilmastovaikutukset. Kuva: IPS/Zofeen T. Ebrahim

He kompostoivat keittiöjätteensä ja käyttävät sitä kattopuutarhansa lannoitteena. He kasvattavat katolla paprikaa, chilejä, parsakaalia, tomaatteja, munakoisoa, kurpitsaa ja yrttejä.

– Aluksi käytimme sokeriruo’osta valmistettuja kulhoja ja säiliöitä, mutta ne olivat meille liian kalliita. Nykyään käytämme tavallisia uudelleenkäytettäviä muovirasioita. Kun asiakas tuo rasian täytettäväksi, hän saa kymmenen prosentin alennuksen. Ihmiset eivät halua maksaa desiruuasta enemmän kuin muusta, Chughtai selittää.

Karachi on vaativa ympäristö yrittäjälle

Karachissa riittää ateriapalveluita, ruokakojuja ja ravintoloita, ja kaupungissa on valtava arvostelukykyisten ruokaharrastajien joukko. Karachi on ”etnisyyksien seisova pöytä”, jossa monet ruokakulttuurit kukoistavat.

Siinä ympäristössä voi pitää saavutuksena, että Aur Chaawal on kahdessa vuodessa kerännyt 10 000 Instagram-seuraajan joukon ja tasaisen, päivittäisen 35-45 asiakkaan virran.

– Meidän täytyy olla innovatiivisia. Meidän menestyksemme pohjautuu vakituisten asiakkaidemme tietoisuuteen, että Aur Chaawalin ruokalista on aina terveellinen, Mahesar sanoo.

ILMOITUS
ILMOITUS

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Everstiluutnantti pastori tohtori Samba Mosweu Afrikka-yliopiston valmistujaisjuhlassa. Takavasemmalla koulutusohjelman isä, yhdysvaltalainen eversti David Wesley Lile.

Afrikka sai ensimmäiset Afrikassa kouluttautuneet sotilaspapit

Neljäntoista brasilialaisen kunnan yhteenliittymä Cimvi hallinnoi kaatopaikkaa, jonka kylkeen on rakennettu kierrätys-, biokompostori- ja kompostointikeskus. Cimvi huolehtii kaikkiaan yhdeksäntoista kunnan kiinteästä jätteestä ja pyrkii täydelliseen kiertotalouteen, jossa jätettä ei tulisi käytännössä lainkaan.

Brasilian Santa Catarina tavoittelee kaiken kaupunkijätteen kierrätystä: ”Haluamme todistaa, ettei hyödytöntä jätettä ole olemassakaan”

Gujaratin Ahmedabadissa katukauppias Deviben Dhaundhaliya odottaa miestään. Yhdessä he siirtävät metallikehikkoisen, pyörillä varustetun myyntikojun Bhadra Fortin torille.

Lämpötila nousussa, tasa-arvo laskussa

Arkistokuvassa eteläsudanilainen hedelmäkauppias pääkaupunki Juban liepeillä.

Sudanin nälänhätä kurittaa naisia enemmän kuin miehiä

Uusimmat

Reilu enemmistö suomalaisita purkaisi pääministeri Petteri Orpon hallituksen sosiaaliturvaan kohdistamia leikkauksia.

Pahimmillaan perheiden tuloista lähti satoja euroja kuukaudessa – Reilu enemmistö suomalaisista peruisi hallituksen tekemiä leikkauksia

Nuorisotyöttömyys tulee kalliiksi yhteiskunnalle.

Kustannukset satoja miljoonia: ”Tämä on nuorisotyöttömyyden hätätila”

Minja Koskela on huolissaan rasismin normalisoitumisestta suomalaisessa politiikassa.

Mikä on Orpon vastuu Purran ja Keskisarjan puheista? ”Rasismi normalisoituu pääministerin siunauksella”

Veronika Honkasalo.

Ainakin kaksi vasemmistoliiton varapuheenjohtajaa vaihtuu

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

VM:n laskelmissa Suomeen on syntynyt 90 000 uutta työpaikkaa, todellisuudessa työttömyysaste nousee koko ajan – ”On tämä kamalaa katsottavaa”

 
02

Samaan aikaan, kun köyhät pakotetaan kodeistaan: ”Rikkaiden veroalet rahoitetaan velaksi”

 
03

Hyvinvointialueet kituvat, sotebisnes kukoistaa

 
04

Uusi nimi ehdolle vasemmistoliiton johtoon: ”Maaseutu, syrjäseutu ja hyvänlaatuinen junttius ovat minulle tärkeitä”

 
05

PAM: Alipalkkaus on varkautta – kohteena siivoojat, hoitajat, rakennustyöntekijät ja lukuisat muut

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Miksi vasemmistolaisuus tuntuu joskus raskaalta elämäntavalta? – Vastaus löytyy vasemmistoverosta

28.08.2025

Susijengi puristi pakkovoiton Ruotsista

27.08.2025

Kuusi vuotta riittää – Minna Minkkinen vetäytyy puoluejohdosta

27.08.2025

PAM: Alipalkkaus on varkautta – kohteena siivoojat, hoitajat, rakennustyöntekijät ja lukuisat muut

27.08.2025

Hyvinvointialueet kituvat, sotebisnes kukoistaa

27.08.2025

Orpon hallitus lahjoo rikkaita ystäviään: ”Häikäilemätöntä ja häpeällistä”

26.08.2025

VM:n laskelmissa Suomeen on syntynyt 90 000 uutta työpaikkaa, todellisuudessa työttömyysaste nousee koko ajan – ”On tämä kamalaa katsottavaa”

26.08.2025

Samaan aikaan, kun köyhät pakotetaan kodeistaan: ”Rikkaiden veroalet rahoitetaan velaksi”

26.08.2025

Tutkimusraportti: Miljoonatuloisille ensi vuonna keskimäärin 130 000 euron veroale

26.08.2025

Israel ulkoisti Gazan ruoka-avun – surmatut avunhakijat vievät huomiota laajemmalta tuholta

26.08.2025

Uusi nimi ehdolle vasemmistoliiton johtoon: Lääkäri Lahdesta

25.08.2025

Oppositiojohtajat lyttäävät ministeri Essayahin väitteet: ”Vain ja ainoastaan Kremlin lankoihin kompuroimista”

25.08.2025

Jo 27 000 lasta köyhyysrajan alla – Lisää tulossa

25.08.2025

Emme auta palestiinalaisia kyttäämällä toistemme festivaaliosallistumisia

25.08.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään