KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Pakistanilainen ateriapalvelu ajattelee makuaistia ja ilmastoa

Aur Chaawalin ruokalistalta löytyy tällainenkin annos, kalaruoka surmai korma rapean okran ja paistettujen chilien kera.

Aur Chaawalin ruokalistalta löytyy tällainenkin annos, kalaruoka surmai korma rapean okran ja paistettujen chilien kera. Kuva: IPS/Zofeen T. Ebrahim

Ylipainon ja diabeteksen kaltaiset elämäntapasairaudet lisääntyvät Pakistanissakin.

Karachi – IPS/Zofeen Ebrahim
3.12.2021 15.00

– Tasapaino on kaiken avain, pakistanilainen Alia Chughtai sanoo. Kaksi vuotta sitten journalisti Chughtai perusti elokuvantekijä Akhlaque Mahesarin kanssa Pakistanin suurimpaan kaupunkiin Karachiin tätä ajatusta toteuttamaan ateriapalvelun nimeltä Aur Chaawal (’Ja riisiä’).

Chughtain matka kohti terveellistä ruokavaliota alkoi omasta kokemuksesta vuosikymmen sitten.

– Kahdeksaan viikkoon en voinut syödä valkosipulia tai sipulia, perusaineksia joita ilman desiruuan valmistamista ei voi kuvitellakaan, Chughtai muistelee. Desi-sanalla viitataan Etelä-Aasian laajasti ottaen samaan kulttuuripiiriin kuuluvien maiden (Pakistan, Intia, Bangladesh) ihmisiin.

Vatsavaivojensa syyksi hän arvelee teollisten mausteiden väri- ja makuaineita.

– Ryhdyin tähän, koska minulla oli henkilökohtainen tarve saada puhdasta desiruokaa ilman huonoa öljyä, kemikaaleilla lastattuja mausteita ja elintarvikevärejä. Taistelen prosessoituja ruokia vastaan, sillä uskon niiden johtavan moniin vaivoihin. Minä uskon sydämellä kasvatettuihin kasviksiin ja hedelmiin, Alia Chughtai julistaa.

Aur Chaawalissa käytetään teollisesti tuotettujen mausteiden sijaan vanhanaikaisesti morttelia, jolla jauhetaan mausteet ja murskataan inkivääri, chili ja valkosipuli.

– Meidän tapamme laittaa ruokaa vaatii kieltämättä työtä, mutta se on puhdasta ja terveellistä.

Paikalliset raaka-aineet

Ateriapalvelun toiminta hakee tasapainoa kestävyyden, ravitsemuksen ja saavutettavuuden välillä.

– Teemme parhaamme, jotta raaka-aineemme olisivat paikallisesti tuotettuja, mukaan lukien erilaiset juustot ja jopa pastat, Mahesar sanoo.

Laadukkaiden tuotteiden etsiminen vaatii paljon tutkimusta, mutta yhtiökumppanit nauttivat siitä.

– Me saamme Sindhin pienistä kaupungeista mausteita, Punjabin Muzaffarabadista tiettyjä chililajikkeita, sahramia ja tattaria Gilgit-Baltistanin alueen Hunzasta, sinapinsiemeniä Lahoresta. Ruokaöljyn korvaavaa kirkastettua voita saadaan Sindhin Matiarista, Mahesar kertoo.

Ateriapalvelu toteuttaa Pakistanin Ravitsemus- ja ruokavalioyhdistyksen (PNDS) toivetta, että ruokayrittäjät edistäisivät entistä terveellisempiä ruuanvalmistustapoja ja ruokahävikin vähentämistä.

– Ravintoon ja elämäntapaan liittyvät ylipainon ja diabeteksen kaltaiset krooniset sairaudet lisääntyvät nopeasti Pakistanin aikuisten ja myös lasten keskuudessa, PNDS:n johtaja Fayza Khan sanoo.

– Jos perinteiset ruuat valmistetaan paremmilla tekniikoilla, ne ovat terveellisempiä kuin teollisesti tuotetut.

Ilmastovaikutukset minimoidaan

Kun Chughtai ja Mahesar ovat hienosäätäneet liiketoimintamalliaan, he ovat pyrkineet minimoimaan toimintansa ympäristö- ja ilmastovaikutukset.

– On velvollisuutemme ruokayrittäjinä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, huolehtia eläinten hyvinvoinnista ja suojella pienviljelijöitä ja ruokabisneksen työläisiä, Chughtai sanoo.

Alia Chughtai (toinen vasemmalta) ja Akhlaque Mahesar (keskellä) perustivat Pakistanin Karachiin ateriapalvelun Aur Chaawal, joka edistää entistä terveempiä ruokailutottumuksia ja ottaa terveellisyyden lisäksi huomioon ruuan ja sen valmistamisen ympäristö- ja ilmastovaikutukset.

Alia Chughtai (toinen vasemmalta) ja Akhlaque Mahesar (keskellä) perustivat Pakistanin Karachiin ateriapalvelun Aur Chaawal, joka edistää entistä terveempiä ruokailutottumuksia ja ottaa terveellisyyden lisäksi huomioon ruuan ja sen valmistamisen ympäristö- ja ilmastovaikutukset. Kuva: IPS/Zofeen T. Ebrahim

He kompostoivat keittiöjätteensä ja käyttävät sitä kattopuutarhansa lannoitteena. He kasvattavat katolla paprikaa, chilejä, parsakaalia, tomaatteja, munakoisoa, kurpitsaa ja yrttejä.

– Aluksi käytimme sokeriruo’osta valmistettuja kulhoja ja säiliöitä, mutta ne olivat meille liian kalliita. Nykyään käytämme tavallisia uudelleenkäytettäviä muovirasioita. Kun asiakas tuo rasian täytettäväksi, hän saa kymmenen prosentin alennuksen. Ihmiset eivät halua maksaa desiruuasta enemmän kuin muusta, Chughtai selittää.

Karachi on vaativa ympäristö yrittäjälle

Karachissa riittää ateriapalveluita, ruokakojuja ja ravintoloita, ja kaupungissa on valtava arvostelukykyisten ruokaharrastajien joukko. Karachi on ”etnisyyksien seisova pöytä”, jossa monet ruokakulttuurit kukoistavat.

Siinä ympäristössä voi pitää saavutuksena, että Aur Chaawal on kahdessa vuodessa kerännyt 10 000 Instagram-seuraajan joukon ja tasaisen, päivittäisen 35-45 asiakkaan virran.

– Meidän täytyy olla innovatiivisia. Meidän menestyksemme pohjautuu vakituisten asiakkaidemme tietoisuuteen, että Aur Chaawalin ruokalista on aina terveellinen, Mahesar sanoo.

ILMOITUS
ILMOITUS

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Yhdysvallat on koko ajan tiennyt Israelin sotarikoksista

Hongkongilaiset nuoret katselivat tulipalossa mustuneita tornitaloja Tai Pon lähiössä joulukuun alussa.

Kiina kiristi otettaan Hongkongista

Bapi Mondal ja vaimonsa Shanti. Ilmastonmuutos on pakottanut pariskunnan hylkäämään perinteiset elinkeinonsa Sundarbansin mangroverannikolla ja muuttamaan tehdastöihin Bangaloreen.

Sundarbansin kansanviisaus katoaa nuorison vaeltaessa kylistä kaupunkeihin

Nälkä on vähentynyt Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla neljän viime vuoden aikana, mutta kasvanut Afrikassa.

Nälkä vähenee Latinalaisessa Amerikassa ja lisääntyy Afrikassa

Uusimmat

Ylijohtaja, osastopäällikkö Mikko Spolander valtiovarainministeriön taloudellisen katsauksessa julkistustilaisuudessa torstaina.

Lisää julmia talouslukuja hallitukselle: velkasuhteen piti vakautua, nyt 90 prosentin raja ylittyy jo ensi vuonna

Sumud - Suomen Palestiina -verkosto vaatia Yleä boikotoimaan Euroviisuja, jos Israel osallistuu niihin. Verkoston järjestämä mielenosoitus oli Ylen Mediatalon edessä 8. joulukuuta.

Vasemmistonaisten Pro Feminismi -palkinto Suomen Palestiina -verkostolle

Else-Mai Kirvesniemi on uusi keskusjärjestöjohtaja.

Else-Mai Kirvesniemi on STTK:n uusi puheenjohtaja

Kokoomus ja perussuomalaiset tukevat toistensa politiikkaa hallituksessa. Puolueiden yhteistyön tiivistyminen alkoi 18.12.2019 Al-Holia koskevassa välikysymyksessä.

Kokoomuksen ”häpeän päivästä” on tänään tasan kuusi vuotta, yhteistyö persujen kanssa alkoi Al-Holin äideistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Työttömyysturvan suojaosa poistui, työttömien työtulot ja työnteko vähenivät

 
02

Linnan juhlien katsominen teki pahaa

 
03

Hallitus vie 50000 työttömältä kuntouttavan työtoiminnan 1,6 miljoonan säästön takia

 
04

Useita hallituksen köyhyyttä lisääviä esityksiä loppusuoralla eduskunnassa

 
05

Yhdysvallat on koko ajan tiennyt Israelin sotarikoksista

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Europarlamentti puoltaa EU:n laajuista aborttioikeutta, suomalaisista vain persujen Tynkkynen äänesti vastaan

17.12.2025

Suhtaudutaanko perussuomalaisten rasistiseen tempaukseen nyt vakavasti, kun siitä uhkaa tulla taloudellisia menetyksiä?

17.12.2025

Moraalitonta ja turvallisuuspoliittinen riski, vasemmistoliitosta kommentoidaan asekauppoja Israelin kanssa

17.12.2025

Perussuomalaiset paketoi suomalaisen rasismin muotoon, joka toimii kaikkialla

17.12.2025

Työttömyysturvan suojaosa poistui, työttömien työtulot ja työnteko vähenivät

17.12.2025

Veronkiristyksiä ja julkisia investointeja, SOSTE ehdottaa velkasuhteen taittamiseksi

17.12.2025

”Järkyttävää, hirveää, julmaa” – eduskunnassa käynnissä viimeinen erä sosiaaliturvan leikkauksista

16.12.2025

Naisvihan ja äärioikeiston nousu on pysäytettävä, vaatii Vasemmistonaiset

16.12.2025

Nyt se on tutkittu: Stalinin vainoissa tapettiin ainakin 4700 suomalaista, mikä on vähemmän kuin on yleensä ajateltu

16.12.2025

Koskela vaatii puuttumaan nuorten työntekijöiden kaltoinkohteluun – ”Oikeistohallituksen politiikka pahentaa tilannetta”

16.12.2025

Hallituspuolueet tuomitsevat perussuomalaisten rasistiset kuvat, vastuu seurauksista jää persuille itselleen

16.12.2025

Tuloerot kasvoivat, ja juuri nyt niitä kasvatetaan eduskunnassa lisää

16.12.2025

Köyhyys lisääntyi ja syveni viime vuonna, samaan aikaan suurituloisimpien tulot kasvoivat

16.12.2025

Vasemmistoliiton Jokelainen analysoi Orpon hallituksen taloudenpitoa: Ei tullut 100 000 työpaikkaa, tuli ennätystyöttömyys

15.12.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Eurooppa on digitaalisesti riippuvainen

24.11.2025

Velkajarru sementoi kurjistamisen tien

15.10.2025

On aika keskustella siitä, mitä tapahtuu Palestiinan valtion tunnustamisen jälkeen

26.09.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään