Oppositiopuolueet SDP, vihreät ja vasemmistoliitto ovat jättäneet hallitukselle välikysmyksen työmarkkinoiden tilanteesta. Oppositiopuolueet kysyvät, onko hallitus valmis neuvottelemaan myös palkansaajajärjestöjen kanssa ja perääntymään sairaussakon kaltaisista haitallisista työelämäheikennyksistä. Keskustelu välikysymyksestä alkaa eduskunnassa tänään tiistaina.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on tänään julkaissut kymmenen ehdotusta siitä, miten Suomen työmarkkinoita voidaan kehittää pohjoismaiselle tasolle ilman kurjistamista.
Hallitus vie suomea itäeurooppalaiseen suuntaan
Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Anderssonin mukaan oikeistohallituksen työmarkkinapolitiikka vain pahentaa todellisia ongelmia sen sijaan, että ratkaisisi niitä. Vaihtoehtoja kuitenkin on.
– Suomella ei ole varaa ajaa työmarkkinoita kaaokseen hiekalle rakennetulla politiikalla. Sen sijaan voimme katsoa, mikä muissa Pohjoismaissa toimii, ja kehittää yhteiskuntaamme parhaiden käytäntöjen pohjalta, Andersson sanoo.
Anderssonin mukaan pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus ja elinkeinoelämän vaikuttajat levittävät harhaanjohtavaa kuvaa muiden Pohjoismaiden järjestelmistä.
Vasemmistoliitto katsoo, että hallitus rakentaa vaihtoehtoista todellisuutta, jossa Suomen ongelmia olisivat muka liian antelias työttömyysturva tai liian vahva irtisanomissuoja. Todellisuudessa irtisanomissuoja on Suomessa jo ennestään esimerkiksi Ruotsia ja Saksaa heikompi, ja työttömyysturvan korvausaste on pohjoismaisessa vertailussa matala.
– Hallitus poimii yksittäisiä heikennyksiä eri maista ja vie Suomea kauemmas muista Pohjoismaista, kohti itäeurooppalaista työmarkkinamallia. Tällä tulee olemaan vaikutuksia jokaisen suomalaisen työntekijän asemaan ja työehtoihin, Andersson sanoo.
Pohjoismaiden taloudellisen menestyksen tärkeimpiä kulmakiviä on eri osapuolten yhteistyöhön, sopimiseen ja luottamukseen perustuva työmarkkinajärjestelmä. Pohjoismaille on ominaista korkea järjestäytymisaste, työehtosopimusten laaja kattavuus sekä työntekijöiden vahva asema ja turva.
– Edellinen hallitus esimerkiksi edisti työperäistä maahanmuuttoa ja sai sen nostettua ennätystasolle, Li Andersson muistuttaa.
– Oikeistohallitus pyrkii karkottamaan ulkomaalaiset työntekijät pois Suomesta. Laskevaan syntyvyyteen se vastaa kurjistamalla lapsiperheiden arkea ja vaikeuttamalla nuorten asemaa työmarkkinoilla, Andersson sanoo.
”Oikeistohallitus pyrkii karkottamaan ulkomaalaiset työntekijät pois Suomesta.”
Vasemmistoliiton laatimassa kymmenen kohdan ohjelmassa esitetään muun muassa neuvottelujärjestelmän uudistamista kokonaisuutena. Paikallista sopimista edistettäisiin siten, että työehtosopimuksiin kuuluvat paikallisen sopimisen mahdollisuudet laajennetaan myös järjestäytymättömiin yrityksiin sillä edellytyksellä, että sopijaosapuolena on luottamusmies.
Ruotsin mallin mukaisesti henkilöstön edustusta yrityksien hallinnossa laajennettaisiin ja työntekijöille annettaisiin tulkintaetuoikeus työehtoihin liittyvissä ristiriitatilanteissa.