Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL:n liittovaltuusto hylkäsi maanantaina valtakunnansovittelija Esa Lonkan antaman elintarvikealan sovintoesityksen yksimielisesti. Esityksen ei katsottu sisältävän elintarviketyöntekijöille välttämättömiä parannuksia työehtosopimuksiin vaan heikennyksiä työehtoihin.
– SEL ei voi hyväksyä esitystä, jossa elintarviketeollisuuden eri sopimusaloja kohdellaan keskenään hyvin eriarvoisesti. Sovintoesityksen hyväksyminen olisi merkinnyt epätasapainon syntymistä eri sopimusalojen välille. Muun muassa palvelusvuosilisäjärjestelmän korotukset olisivat koskeneet ainoastaan leipomo- ja meijerialaa. Teollisuuden erityiskysymyksiä esityksessä ei huomioitu. SEL:n ja Elintarviketeollisuusliitto ETL:n sopimusaloina ovat meijeri-, liha- ja leipomoala sekä elintarvike- ja panimoteollisuus, sanotaan liittovaltuuston kannanotossa.
Sulku alkaa
Elintarviketeollisuusliiton julistama lähes koko alaa koskeva työsulku alkaa maanantaina kello 18. Sulku päättyy osin kolmen päivän kuluttua, mutta lihatuotealalla sulku päättyy vasta vappupäivän ja sunnuntain välisenä yönä.
Työnantajaliiton mukaan sulku koskee 235 alan yritystä ja sen piirissä on 18 000 SEL:n kuuluvaa työntekijää. Työsulussa työnantaja keskeyttää palkanmaksun ja estää työntekijöitä saapumasta työpaikalleen,
SEL:n mukaan työsulku on laiton, koska se kohdistuu vain SEL:n jäseniin. Liitto on ilmoittanut nostavansa asiasta kanteen käräjäoikeudessa.
Työsulun vaikutusten kuluttajille arvioidaan olevan huomattavasti suuremmat kuin SEL:n viime viikkoisen kolmipäiväisen lakon.
Heikennyksiä työaikoihin
Sovintoesitys sisälsi SEL:n mukaan myös selkeitä heikennyksiä työaikoihin. Esityksessä oli luovuttu ETL:n ajamasta työaikamallista, sen sijaan liha- ja leipomoalalle tarjottiin merkittäviä huononnuksia työaikoihin. Sopimuksen hyväksyminen olisi tarkoittanut mm. liha-alalla lauantaityön tekemistä ja mahdollistanut leipomoalalla 6-päiväisen ja 48-tuntisen työviikon säännöllisenä työaikana.
Sopimukset uusiin työaikamalleihin siirtymisestä olisi tehty paikallisesti työntekijän suostumuksella. Liiton näkemyksenä on, että elintarviketeollisuudessa vallitseva paikallinen neuvottelukulttuuri ei takaa työntekijälle mahdollisuutta olla tahtoessaan siirtymättä uuteen työaikajärjestelmään.
SEL:n liittovaltuusto harkitsee mahdollisia uusia työtaistelutoimenpiteitä. SEL on aikaisemmin ilmoittanut kuusipäiväisestä pistelakosta 5.5. – 10.5.