Työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) päätti viime viikolla siirtää maanantain ja tiistain välisenä yönä alkavaksi ilmoitettua Suomen elintarviketyöläisten liiton SEL:n lakkoa kahdella viikolla. Ministeri teki päätöksensä valtakunnansovittelija Esa Lonkan esityksestä.
Koko elintarvikealaa koskeva työtaistelu alkaisi siten vasta 25. toukokuuta, jos sitä ennen ei alalle synny työehtosopimusta.
SEL ihmettelee päätöstä siirtää työtaistelua, koska työnantajan vastaavaa koko alaa koskevaa sulkua ei siirretty.
– Lakon siirtämiseen ei meidän mielestämme ollut perusteita, eikä tarpeita. Tietysti ministerillä ja sovittelijalla oli oikeus tehdä päätös.
– Emme näe, että siirtäminen erityisemmin helpottaisi sikatilannetta, koska ylityökielto on edelleen voimassa. Mielestämme lakon siirtäminen vain pitkittää ratkaisun aikaansaamista, sanoo SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.
Usein lakkoa siirretään neuvotteluajan lisäämiseksi. Elintarvikealalla on kuitenkin neuvoteltu kuukausikaupalla ja soviteltu viikkoja, joten Kuntosen mukaan tämä peruste ei ainakaan tähän tilanteeseen käy.
Meijerit ulkopuolella
SEL:n viime keskiviikkona alkanut viiden päivän osittainen lakko päättyy maanantain ja tiistain välisenä yönä. Silloin työntekijät palaavat töihin.
Työnantaja on yrittänyt lakon aikana tehdä työpaikoilla erillissopimuksia, mutta yhtään ei ole syntynyt.
Meijeriala on tästä poikkeus. SEL:n keskuslakkotoimikunta on antanut meijerialalle luvan tehdä työpaikkakohtaisia työhönpaluusopimuksia. Tämä merkitsee myös sitä, että mikäli totaalilakko alkaa 25.toukokuuta, työhönpaluusopimuksen tehneet työpaikat ovat sen ulkopuolella.
Kuntonen sanoo osapuolten odottavan nyt valtakunnansovittelijan seuraavaa liikahdusta. Osapuolten kannat ovat edelleen täysin jumiutuneet. SEL:n mukaan uusi työehtosopimus syntyy, kun työnantaja vetää sopimuksen heikennysesityksensä pois.
Keskeisin kiista koskee liha- ja leipomoalan työaikoja, teollisuudessa kiistellään myös palvelusvuosilisistä.