– Velallako verotukseen tuleva aukko aiotaan täyttää? kysyy Vasemmistoliiton Mikko Kuoppa maanantaina julkistetun alivaltiosihteeri Martti Hetemäen johtaman verotyöryhmän väliraportin ideoista.
Väliraportissa ehdotetaan pääomaveron nostamista kahdella prosenttiyksiköllä eli 30 prosenttiin, mutta samalla esitetään yhteisöveroa pudotettavaksi 26 prosentista 22 prosenttiin. Tällä vähennettäisiin kannustimia muuttaa ansiotuloja pääomatuloiksi.
Tulonsiirtoa omistajille
– Tämä on selkeä tulonsiirto omistajille, Kuoppa summaa:
Yhteisöveron yksi prosenttiyksikkö merkitsee 200 miljoonaa euroa ja neljä prosenttiyksikköä aiheuttaa näin ollen 800 miljoonan euron vähennyksen valtion verotuloihin vuodessa. Osinkoverotuksen korotus taas tietäsi 50 miljoonan euron tulonlisäystä vuodessa.
– Jos yhteisöveroa pudotetaan neljä prosenttia, aukkoa jää 700 000 miljoonaa, Kuoppa ihmettelee. Hän on eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen.
– Kun valtio velkaantuu muutenkin, aukko lisää painetta leikkauslistojen tekemiseen.
Kohti tasaverotusta
Hetemäen työryhmä ehdottaa myös arvonlisäveron korotusta kahdella prosenttiyksiköllä.
– On selvää, että korotus kohdistuisi suhteessa pahiten pienituloisiin. Kun arvonlisävero, joka on tasavero, nousee, köyhä maksaa aina enemmän veroa kuin rikas, Kuoppa sanoo.
– Mitä pienemmillä tuloilla ihminen elää, sitä suuremman osuuden niistä arvonlisävero vie, koska se on sama kaikille ja pienituloisten tulot menevät elämiseen.
Se ei korvaa pienituloisiin kohdistuvaa menetystä, että työryhmä esittää ansiotuloverotuksen keventämistä ”maltillisesti” kahdella miljardilla eurolla niin, että kevennys kohdistuisi kaikkiin tuloluokkiin.
– Suurituloisten ansiotuloverotusta ei ole tarvetta alentaa, Kuoppa kuittaa.
Kuoppa muistuttaa siitä, että mitä enemmän verotusta siirretään kuntaveroihin ja kulutusveroihin, sitä lähempänä tasaverotusta ollaan, koska ne ovat tasaveroja, kaikille saman suuruisia.
– Ansiotuloverotusta voidaan pienentää pienituloisilta. Ensin pitäisi tietysti nostaa perusvähennystä, joka koskee myös niitä, jotka eivät saa palkkaa, eli sosiaalisilla tulonsiirroilla eläviä.
Näitä ovat esimerkiksi työttömyys- ja sairauspäivärahat.
Hetemäen työryhmän on määrä saada loppuraporttinsa valmiiksi vuoden loppuun mennessä.