Mikä politiikan asia on viikon tärkein ja miksi, vasemmistoliiton riihimäkeläinen kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen?
– Eduskunta kävi tällä viikolla lähetekeskustelun hallituksen julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2026-2029.
– Kun tätä julkisen talouden suunnitelmaa katsoo, niin voittajat ja häviäjät ovat selvästi näkyvillä. Terveysjättien voittoihin valuviin Kela-korvauksiin pumpataan lisää verorahoja. Sen sijaan vammaisilta, vanhuksilta, lastensuojelusta ja sosiaalihuollosta leikataan.
”Vesi on meidän -kansalaisaloitteen toteutuminen on jo loppusuoralla.”
– Myös sote-järjestöiltä leikataan. Tämä leikkaus tehdään samalla, kun köyhyys, asunnottomuus, ruoka-avun tarve ja erilaiset sosiaaliset ongelmat on käännetty tietoisella politiikalla kasvuun. Ja nyt vielä isketään siihen viimeiseen henkireikään, jonka järjestöt tarjoavat monille vaikeimmassa asemassa oleville ihmisille.
– Hallitus on myös toteuttamassa jälleen yhden ideologisen hyökkäyksen ammattiyhdistysliikettä ja sopimusyhteiskuntaa vastaan, kun ammattiyhdistysjäsenmaksun verovähennysoikeus poistetaan. Verovähennysoikeuden poiston tarkoitus on heikentää järjestäytymisastetta ja murentaa sitä kautta pohjoismaista työmarkkinamallia.
Miten vasemmistoliitto on toiminut sen suhteen?
– Olemme käyttäneet eduskuntakeskustelussa useita puheenvuoroja ja työ jatkuu nyt valiokunnissa, kun valiokunnat antavat oman sektorinsa suunnitelmista lausunnot valtionvarainvaliokunnalle. Teemme kaikkemme, että saisimme muutoksia hallituksen päättömiin suunnitelmiin.
Miten se on näkynyt omassa työssäsi?
– Olen ottanut osaa keskusteluihin täysistunnossa ja sen lisäksi sosiaali- ja terveysvaliokunta on aloittanut asiantuntijoiden kuulemisen valiokunnassa näistä leikkauksista, jotka erityisesti osuvat sinne sote-sektorille, esimerkiksi järjestöjen leikkauksiin.
Mikä asia on jäänyt tiedotusvälineiltä huomaamatta?
– Vesi on meidän -kansalaisaloitteen toteutuminen on jo loppusuoralla.
– Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) esitteli eduskunnalle lain vesihuoltolain muuttamisesta. Esitys on saanut alkunsa vasemmistoliiton aktiivien alulle laittamasta kansalaisaloitteesta. Lähes 90 000 suomalaista sekä koko edellinen eduskunta tukivat aloitetta, jossa lähtökohtana on se, että kunta ei saa myydä vesihuoltoon kohdistuvaa omistustaan, eikä kunnan omistuksessa tai määräysvallassa oleva vesihuoltolaitos saa myydä vesihuolto-omaisuuttaan.
– Orpo-Purran hallitus yritti vesittää kansalaisaloitteen tavoitteen, kun lain ensimmäiseen versioon jätettiin edelleen mahdollisuus myydä jopa puolet vesilaitoksesta. Useat lausunnonantajat sekä oppositio nostivat tämän huolen voimakkaasti esille, ja hallitus muutti esitystään vastaamaan kansalaisaloitteen ja edellisen eduskunnan tahtotilaa.
– Haluan vielä kiittää kansalaisaloitteen Vesi on meidän -aloitteen aktiiveja sekä kaikkia aloitteen allekirjoittajia.
Mikä on tämän viikon kulttuurielämyksesi?
– Sain joululahjaksi liput Helsingin kaupunginteatterin musikaaliin Moulin Rouge!, ja tänään on se hetki, kun pääsen nauttimaan tuosta upeasta esityksestä yhdessä puolisoni kanssa.
Kansan Uutiset julkaisee sarjaa, jossa vasemmistoliiton kansanedustajat vuorotellen kertovat politiikan viikosta.